Ιράκ: Νέος πρόεδρος ο Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ

Ιράκ: Νέος πρόεδρος ο Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ

Τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ, καθώς ο 78χρονος Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ εξελέγη την Πέμπτη πρόεδρος του Ιράκ κατόπιν ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

Στον δεύτερο γύρο της σχετικής ψηφοφορίας, ο Ρασίντ εξασφάλισε περισσότερες από 160 ψήφους και επικράτησε του απερχόμενου προέδρου Μπάρχαμ Σάλεχ που συγκέντρωσε 99 ψήφους.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράκ έσπευσε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, προκειμένου να αρθεί το συντομότερο δυνατόν το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. «Συγχαίρουμε τον αδελφό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι», έγραψε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μουσταφά αλ Καζίμι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η ψηφοφορία της Πέμπτης, η οποίαήταν η τέταρτη προσπάθεια εκλογής προέδρου μέσα στο 2022, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ρίψη εννέα ρουκετών την στην Πράσινη Ζώνη της ιρακινής πρωτεύουσας.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές. Παρόμοιες επιθέσεις σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα, καθώς το κοινοβούλιο διεξήγαγε ψηφοφορία για την επικύρωση του προέδρου του.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου την Πέμπτη πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά τις εκλογές στις οποίες ο σιίτης μουσουλμάνος κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ ήταν ο νικητής των εκλογών, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή: BBC, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην Πράσινη Ζώνη καθώς συνεδρίαζε το κοινοβούλιο

Ιράκ: Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην Πράσινη Ζώνη καθώς συνεδρίαζε το κοινοβούλιο

Ιράκ: Αιματηρές ταραχές στη Βαγδάτη για την παραίτηση πολιτικού κληρικού -Τουλάχιστον 30 νεκροί

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter