Ιράν: 12 νεκροί, δεκάδες τραυματίες – Μεταξύ των νεκρών οι 6 δράστες (Video+Photos)

Ιράν: 12 νεκροί, δεκάδες τραυματίες – Μεταξύ των νεκρών οι 6 δράστες (Video+Photos)

12 νεκροί και περίπου 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός της διπλής επίθεσης ενόπλων και καμικάζι στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, στην καρδιά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, νεκροί είναι και οι έξι δράστες.

Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές δρουν έτσι στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ούτε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχάνι έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε ανακοινώσεις.

Συλλήψεις πέντε υπόπτων

Πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν στην Τεχεράνη, έγινε σήμερα γνωστό από τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης, μετά τη διπλή επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τους τραυματισμούς δεκάδων.

«Μετά την επίθεση στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν από την αστυνομία… Ανακρίνονται» δήλωσε ο Χουσεΐν Σαζεντίνια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Το χρονικό

Οι δράστες εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτόχρονα τις δύο επιθέσεις τους που διήρκησαν αρκετές ώρες, ωστόσο “οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης”, διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από δύο πρόσωπα, επιτέθηκε στο μαυσωλείο του Χομεϊνί. Ο ένας από τους δράστες πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στους κήπους του μαυσωλείου ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισε το υπουργείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

https://www.youtube.com/watch?v=dQxsV5bLWOA

Μέσα σε λίγα λεπτά, άλλοι τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, μπήκαν μέσα και άνοιξαν πυρ. Ο ένας από αυτούς ανατινάχθηκε ενώ οι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν από αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Χοσεΐν Ζολφαγκαρί, ήταν μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες.

Το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε σήμερα ένα βίντεο που δείχνει έναν ένοπλο μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

https://www.youtube.com/watch?v=ZcSzjXo-KJA

Το φως της δημοσιότητας είδε κι άλλο βίντεο με σκληρές σκηνές από την επίθεση στο κοινοβούλιο.

https://www.youtube.com/watch?v=0uaTaIsBxxQ

Οι Ιρανοί βουλευτές πάντως δεν διέκοψαν τη συνεδρίαση, της οποίας προήδρευε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, ο οποίος καταδίκασε “τους θρασύδειλους τρομοκράτες”.

Κάποια στιγμή, ο ένας από τους ενόπλους βγήκε στη λεωφόρο που περνάει πολύ κοντά από το κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί τους περαστικούς. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν πυροβολώντας εναντίον του και τον ανάγκασαν να επιστρέψει μέσα στο κτίριο.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν. “Οι μαχητές του ΙΚ επιτέθηκαν στο μαυσωλείο του Χομεϊνί και στην έδρα του κοινοβουλίου στην Τεχεράνη” ανέφερε το Amaq το προπαγανδιστικό “πρακτορείο” των τζιχαντιστών, κάνοντας λόγο για δύο “επιθέσεις αυτοκτονίας”.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, μια άλλη ομάδα “τρομοκρατών” εξουδετερώθηκε στην Τεχεράνη πριν προλάβει να δράσει.

https://twitter.com/AlahednewsEn/status/872370528190955522

https://www.youtube.com/watch?v=oOl3gvcfJA4

https://twitter.com/IranTalks/status/872359255243984897

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter