Ιράν: Ακόμη μια καταδίκη διαδηλωτή σε θάνατο για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

Ιράν: Ακόμη μια καταδίκη διαδηλωτή σε θάνατο για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

Επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η ιρανική δικαιοσύνη την επιβολή θανατικής ποινής σε έναν άνδρα για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο, τον Σεπτέμβριο, της 22χρονης Μάχσαα Αμινί, που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.

Σύμφωνα με το Mizan Online, του πρακτορείου των ιρανικών δικαστικών αρχών, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την θανατική καταδίκη του διαδηλωτή Μοχαμάντ Μπορογανί στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Μπορογανί διωκόταν ως «μοχαρεμπέχ» και η δίκη του ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου. Το Mizan ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος «τραυμάτισε με μαχαίρι έναν φύλακα ασφαλείας με σκοπό να τον σκοτώσει», «έσπειρε τον τρόμο στους πολίτες» και «πυρπόλησε την έδρα του κυβερνείου της πόλης Πακντάστ», στα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

Σημειώνεται μέχρι στιγμής 11 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις. Ακτιβιστές υποστηρίζουν όμως ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος. Οι δύο από τους καταδικασθέντες απαγχονίστηκαν, αφού κρίθηκαν ένοχοι για φόνο ή τραυματισμό αστυνομικών ή παραστρατιωτικών. Άλλοι τρεις, μεταξύ των οποίων και ένας κούρδος μουσικός, θα ξαναδικαστούν, κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τέσσερις καταδικασθέντες είχαν ασκήσει έφεση αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ποια ήταν η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Πληροφορίες για εκατοντάδες συλλήψεις σε νέα αντικυβερνητική διαδήλωση

Ιράν: Δεύτερη εκτέλεση διαδηλωτή – Το καθεστώς προσπαθεί να καταπνίξει τις αντιδράσεις

Ανοίγματα κατόπιν διαδηλώσεων στο Ιράν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter