Ιράν: Εντείνεται η καταστολή στις κουρδικές περιοχές της χώρας

Ιράν: Εντείνεται η καταστολή στις κουρδικές περιοχές της χώρας

Οι ιρανικές αρχές συνεχίζουν να καταστέλλουν τις διαδηλώσεις στις κουρδικές περιοχές στα δυτικά της χώρας. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν μετά το θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι, η οποία ήταν κουρδικής καταγωγής. Η αστυνομία επιχείρησε σε τουλάχιστον μια γειτονιά στο Σαναντάζ, την πρωτεύουσα του ιρανικού Κουρδιστάν, το βράδυ της Δευτέρας. 

Καταδίκη της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Διεθνής Αμνησία καταδίκασε την καταστολή των διαμαρτυριών στο Σαναντάζ, ενώ ανέφερε, σε ανάρτηση στο Twitter, τη «χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων αδιακρίτως, ακόμα και μέσα σε σπίτια πολιτών». Συμπλήρωσε ότι «τα μέλη του ΟΗΕ πρέπει να επικοινωνήσουν με τους πρέσβεις του Ιράν» και να τους «προτρέψουν να σταματήσουν την καταστολή» και να «τηρηθεί το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συγκέντρωσης». 

Η οργάνωση για την καταγραφή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ιρανικό Κουρδιστάν, Hengaw, με έδρα στη Νορβηγία, ανέφερε ότι από την αρχή των διαδηλώσεων σε κουρδικές πόλεις, οι αρχές ασφαλείας έχουν συλλάβει πάνω από 2.500 κούρδους πολίτες, ενώ από την καταστολή έχουν σκοτωθεί 32 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 1.541. 

Διαμαρτυρίες σε διυλιστήρια

Παράλληλα με τις διαμαρτυρίες στο ιρανικό Κουρδιστάν, ορισμένοι εργαζόμενοι σε δυο σημαντικά διυλιστήρια της χώρας έλαβαν μέρος στις διαμαρτυρίες, κάνοντας για πρώτη φορά την παρουσία τους αισθητή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, παρόλο που απασχολούνται σε έναν στενά ελεγχόμενο τομέα-κλειδί από το θεοκρατικό καθεστώς.

Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στο Αμπαντάν και το Ασαλούγε, σημεία-κλειδιά για το τεράστιο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ιράν στον Περσικό Κόλπο που μοιράζεται με το Κατάρ, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν την Τρίτη ισχυρίστηκε ότι η διαδήλωση στο Ασαλούγε ήταν μια απεργία για τους μισθούς. Τα βίντεο των διαδηλώσεων περιλάμβαναν εργάτες που φώναζαν: «Αυτή είναι η αιματηρή χρονιά που θα ανατραπεί ο Σεγιέντ Αλί», αναφερόμενος στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ χωρίς τον σιιτικό θρησκευτικό του τίτλο του αγιατολάχ. Οι εργάτες είπαν επίσης ότι αρκετοί από τους συναδέλφους τους συνελήφθησαν από τις αρχές μετά από διαδηλώσεις την Τρίτη. 

Την Τρίτη, το Οργανωτικό Συμβούλιο Διαμαρτυρίας Εργατών Συμβάσεων Πετρελαίου έκανε άλλη μια απεργία στο Αμπαντάν, δημοσιεύοντας βίντεο έξω από το τεράστιο συγκρότημα διυλιστηρίων στην πόλη κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. 

Διαβάστε επίσης:

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για το Ιράν

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν -Φοιτήτριες απαντούν στην αστυνομική βία (Video)

Ιράν: Η επανάσταση των γυναικών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter