Eπίθεση-προειδοποίηση του Ισραήλ στην περιοχή του Ιράν με τα πυρηνικά; (Photos)

Eπίθεση-προειδοποίηση του Ισραήλ στην περιοχή του Ιράν με τα πυρηνικά; (Photos)

Η Τεχεράνη υποβαθμίζει την κλίμακα της πρωινής επίθεσης, λέγοντας ότι περιορίστηκε σε τρία μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Ιράν δήλωσε ότι η αεράμυνά του άνοιξε πυρ σε μια περιορισμένη, όπως φαίνεται, επίθεση πάνω από την κεντρική πόλη Ισφαχάν την Παρασκευή, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ.

Ιρανός διοικητής δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ότι οι συστοιχίες αναχαίτισαν περίπου στις 4 π.μ., εξηγώντας τις εκρήξεις που ακούστηκαν στα βορειοανατολικά της πόλης. «Δεν είχαμε καμία ζημιά ή επεισόδιο», δήλωσε ο ταξίαρχος Siavash Mihandoost.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν υποβάθμισαν την επίθεση λέγοντας ότι τρία «πουλιά»  καταρρίφθηκαν και επιμένοντας ότι οι πτήσεις επανήλθαν σε κανονικούς ρυθμούς. Ο Χοσεΐν Νταλιριάν, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοχώρου του Ιράν, δήλωσε επίσης ότι η επίθεση περιορίστηκε σε τρία μικρά «τετρακόπτερα» -μη επανδρωμένα αεροσκάφη- και επέμεινε ότι η χώρα δεν είχε δεχθεί πλήγμα εκτός των συνόρων της.

Οι New York Times ανέφεραν ότι δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το χτύπημα, απηχώντας άλλες αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Οι φόβοι για ισραηλινά αντίποινα αναμένονταν από τότε που η Τεχεράνη βομβάρδισε το Ισραήλ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με περίπου 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα περισσότερα από τα οποία αποκρούστηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε κανένα επίσημο σχόλιο όταν επικοινώνησε με το Politico. Ο Itamar Ben-Gvir, ο σκληροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, φάνηκε να επιβεβαιώνει την επίθεση στο Χ, αναρτώντας τη λέξη “κουτσή”. Ο ίδιος έχει ζητήσει μαζικό χτύπημα στο Ιράν.

«Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ηγεσία αυτή τη φορά είναι εντελώς διαφορετικός – δεν υπήρξε ούτε χθες το βράδυ συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου», δήλωσε στο Politico Ισραηλινός αξιωματούχος με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση, αφού του παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα. «Μην ξεχνάτε ότι ο Μπίμπι μιλάει για το Ιράν από το 1996 και αυτή είναι μια κομβική στιγμή, επειδή έχει τις προϋποθέσεις για έναν πραγματικό αντι-ιρανικό συνασπισμό και δεν θέλει να τον θέσει σε κίνδυνο».

Το Ισφαχάν, πλάι στην περιοχή με τα πυρηνικά

Το Ισφαχάν είναι μια ευαίσθητη πιθανή περιοχή-στόχος λόγω της γειτνίασής του με τη Νατάνζ, τη σημαντικότερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Ένας ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, ο Ahmad Haqtalab, είχε αφήσει να εννοηθεί την Πέμπτη ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανάπτυξη ατομικών κεφαλών εάν το Ισραήλ επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ωστόσο, τόνισε το πρωί της Παρασκευής ότι όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Το Ισραήλ κατηγορείται επίσης από το Ιράν ότι έχει ιστορικό στην περιοχή του Ισφαχάν. Η Τεχεράνη κατηγορεί την υπηρεσία κατασκοπείας Mossad ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Ιανουάριο του 2023 για να επιτεθεί σε εργοστάσιο όπλων, το οποίο σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές θα μπορούσε να συνδέεται με τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed που αποστέλλονται στη Ρωσία.

Ο Νετανιάχου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τόνισε ότι η χώρα του θα λάβει τις δικές της αποφάσεις για αντίποινα εν μέσω πιέσεων από τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Νομίζω ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που έχει ο Νετανιάχου και αν διαβάζω σωστά τη συμπεριφορά του, νομίζω ότι δεν βιάζεται και είναι υπολογισμένος», δήλωσε στο Politico ο Nadav Shtrauchler, πρώην πολιτικός στρατηγικός σύμβουλος του Νετανιάχου. «Ξέρει τι διακυβεύεται. Νομίζω ότι είναι μέρος κάτι μεγαλύτερου. Τον Δεκέμβριο του 1941, υπήρξε το Περλ Χάρμπορ και η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι χρειάστηκαν στην πραγματικότητα τέσσερα χρόνια. Δεν νομίζω ότι θέλει να κλιμακώσει γρήγορα. Και νομίζω ότι είναι μια κίνηση από τα περισσότερα πράγματα που σχεδιάζει».

Η Δύση φοβάται μια περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο κατά των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτή η δορυφορική εικόνα από το Planet Labs PBC δείχνει την πυρηνική τοποθεσία του Ιράν στο Ισφαχάν, Ιράν, 4 Απριλίου 2024. Το Ιράν εξαπέλυσε πυρά αεράμυνας σε μια σημαντική αεροπορική βάση και μια πυρηνική τοποθεσία νωρίς το πρωί της Παρασκευής κοντά στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, αφού εντόπισε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πιθανολογείται ότι αποτελούσαν μέρος ισραηλινής επίθεσης σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Τεχεράνης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. (Planet Labs PBC μέσω AP)
Ιράν Ισφαχάν
Αυτή η δορυφορική εικόνα από το Planet Labs PBC δείχνει το πολιτικό αεροδρόμιο και την αεροπορική βάση διπλής χρήσης στο Ισφαχάν του Ιράν, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024. Το Ιράν εξαπέλυσε πυρά αεράμυνας σε μια σημαντική αεροπορική βάση και μια πυρηνική τοποθεσία νωρίς το πρωί της Παρασκευής κοντά στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, αφού εντόπισε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πιθανολογείται ότι αποτελούσαν μέρος ισραηλινής επίθεσης σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Τεχεράνης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στη χώρα. (Planet Labs PBC μέσω AP)

 

Πηγή: Politico

BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ιράν-Ισραήλ: Η Τουρκία καλεί σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές

Ισραήλ – Γάζα: Το Κατάρ σκέφτεται να επανεξετάσει τον ρόλο του στις συνομιλίες Χαμάς- Ισραήλ

Παγκόσμια ανησυχία: Οι εκδοχές Ιράν και Ισραήλ, τι μέλλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή – Ανάλυση BBC

Αμερικανικά ΜΜΕ: «Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρηση στο Ιράν»

Μπαρούτι η Μέση Ανατολή: «Αναχαιτίσαμε drones», λέει η Τεχεράνη – «Πυραυλικά πλήγματα», αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter