Ιρανικά αντίποινα: Δύο ελληνικά τάνκερ κατασχέθηκαν στον Κόλπο

Ιρανικά αντίποινα: Δύο ελληνικά τάνκερ κατασχέθηκαν στον Κόλπο
Πηγή photo: marinetraffic.com

Μετά από την κατάσχεση ενός ρωσικού τάνκερ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο σε ελληνικά ύδατα, η ιρανική πλευρά αντέδρασε καταλαμβάνοντας δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι Ιρανοί στρατιωτικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση εναντίον των πλοίων συλλαμβάνοντας τα πληρώματα. Τα πλοία κατασχέθηκαν σε διεθνή ύδατα και πλέον βρίσκονται στα ιρανικά χωρικά ύδατα και η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Την ευθύνη για την επιχείρηση ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης όπως μεταδίδει το AFP, επίλεκτο και αφοσιωμένο σώμα του ιρανικού καθεστώτος.

Ένα εκ των πλοίων ήταν το «Delta Poseidon» έχοντας ελληνική σημαία, είχε σαλπάρει από την Μπάσρα του Ιράκ φορτωμένο, και προορισμό του ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι Κορίνθου. Σύμφωνα με την Lloyd’s List Intelligence το φορτίο του πλοίου κατευθυνόταν στο διυλιστήριο της Motor Oil. Το δεύτερο πλοίο είναι το «Prudent Warrior» χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον προορισμό του.

Το Delta Poseidon ανήκει στον στόλο της Delta Tankers συμφερόντων Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior στον στόλο της Polembros Shipping Limited συμφερόντων Σπύρου Πολέμη.

Για το περιστατικό έχει εκδώσει ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο σημειώνει πως απέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα ενώ κάνει λόγο για «πράξεις πειρατείας».

Η κίνηση των Ιρανών διαδραματίζεται μία ημέρα μετά την κατάσχεση ενός ρωσικού τάνκερ στον όρμο της Καρύστου, που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο. Το Reuters που μετέδωσε την είδηση έκανε λόγο για κατάσχεση του ιρανικού φορτίου που είχε φορτώσει το ρωσικό πλοίο και μεταφορά του στις ΗΠΑ μέσω τρίτου τάνκερ.

Διαβάστε επίσης: Μεταφορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο στον κόλπο της Καρύστου και ξεφεύγουν από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter