Ισπανία: Ανησυχητική άνοδος της Ακροδεξιάς στην Καστίλη – Λεόν «καμπανάκι» για Σάντσεθ και Podemos

Ισπανία: Ανησυχητική άνοδος της Ακροδεξιάς στην Καστίλη – Λεόν «καμπανάκι» για Σάντσεθ και Podemos
Banners of Spain's far-right Vox party candidate Santiago Abascal, AP

Οι τοπικές εκλογές στη συντηρητική Καστίλη και Λεόν, αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας, την Κυριακή που πέρασε επιφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη για την Ισπανική Αριστερά, δηλαδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και τους Podemos.

Μπορεί η δύναμη των Σοσιαλιστών να περιορίστηκε στο 30,05%,  δηλαδή από την πρώτη θέση του 2019 ήρθε δεύτερο κόμμα μειώνοντας τις έδρες από τις 35 που είχε στην τοπική κυβέρνηση στις 28 και οι Podemos με 5,08% να μην αύξησαν τις δυνάμεις τους, αλλά η «μεγάλη έκπληξη» ήταν οι ακροδεξιοί του Vox που αναδείχθηκαν «ρυθμιστές» φθάνοντας το 17,6% και ανεβάζοντας τις έδρες από τη μία που είχαν σε 13.

Το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 31,4%,κερδίζοντας 31 έδρες,  χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση αφού απαιτούνται 41 έδρες.

Σε όλο αυτό το σκηνικό να προσθέσουμε και τη μεγάλη υποχώρηση των Ciudadanos, στο 5,49% που από τις 13 έδρες περιορίστηκαν στη μία.

Η μόνη «λύση» βέβαια είναι η συγκυβέρνηση της Δεξιάς τους Λαϊκού Κόμματος με τους Ακροδεξιούς ενώ το ίδιο το Vox δηλώνει αποφασισμένο να μπει στην κυβέρνηση όπως δήλωσε αμέσως, την ίδια ημέρα των εκλογών, ο αρχηγός του Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις κέρδισαν πάντως στις πέντε από τις εννέα επαρχίες της Περιφέρειας.

Το Λαϊκό Κόμμα έχασε 50.000 ψήφους και οι Ciudadanos έχασαν 140.000 ψήφους, με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι κάλπες του Vox με 138.000 επιπλέον ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Οι Σοσιαλιστές έχασαν 118.00 ψήφους από τις τοπικές εκλογές του 2019, ενώ το Unidas Podemos πήρε 61.000 ψήφους, σε σχέση με τους 69.000 ψήφους του Podemos και του Equo και τις 31.000 ψήφους της Ενωμένης Αριστεράς και των τροτσκιστών Αντικαπιταλιστών, που είχαν κατέβει με δύο διαφορετικά τοπικά ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2019.

Το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα σε εθνικό επίπεδο μέσω του ηγέτη του Πάμπλο Κασάδο έχει αποκλείσει συγκυβέρνηση με την Άκρα Δεξιά, αν και φαίνεται  πως υπάρχει πιθανότητα να «ρίξει νερό στο κρασί του».

Εξάλλου το Vox συγκυβερνά με τη Δεξιά στην Ανδαλουσία από το 2018, μια συγκυβέρνηση που θυμίζει τις μαύρες σελίδες της Ισπανίας.

Για σκηνικό Βαϊμάρης έκανε λόγο ο πρώην αρχηγός του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας σε μήνυμά του στο Twitter.

Όπως και να’χει, η συντηρητική περιοχή της Καστίλης – Λεόν, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ευρώπης όπου επικρατούν οι κεντρώες και σοσιαλιστικές δυνάμεις φαντάζει σαν «παραφωνία».

Οι εκλογές ωστόσο αποτελούν και σήμα κινδύνου προς τις αριστερές και κεντροαριστερές δυνάμεις της χώρας όπου το φάντασμα του Φράνκο εξακολουθεί όπως φαίνεται να πλανάται…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter