Ισπανία: Άνοιξε τα χαρτιά του ο αρχηγός του Λαϊκού Kόμματος για τις εκλογές της 23ης Ιουλίου

Ισπανία: Άνοιξε τα χαρτιά του ο αρχηγός του Λαϊκού Kόμματος για τις εκλογές της 23ης Ιουλίου
Πηγή: Twitter

Σε διακηρύξεις σχετικά με το τι θα κάνει όταν θα γίνει κυβέρνηση το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας προχώρησε ο αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, μετά τη νίκη της συντηρητικής παράταξης στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Η εκστρατεία του Φεϊχό περιστρέφεται γύρω από το σύνθημα «κάτω ο σαντσισμός» (sanchismo). Στο αφήγημα αυτό γίνεται προσωπική επίθεση στον ισπανό πρωθυπουργό, καθώς ο Σάντσεθ περιγράφεται ως ένας εξουσιομανής νάρκισσος. Αποφεύγεται ωστόσο να γίνει κριτική στην πολιτική του, καθώς η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών-Unidas Podemos έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό, έχει λάβει την «ιβηρική εξαίρεση» για φθηνότερη ενέργεια και έχει μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, πολιτικές που είναι δημοφιλείς στους πολίτες.

Κυνηγώντας το «sanchismo»

Το Λαϊκό κόμμα δεν αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές της 28ης Μαΐου τη λίστα με τους νόμους που θα καταργήσει εάν κυβερνήσει, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει στη διαδικασία δημοψηφισματικό χαρακτήρα για τη διακυβέρνηση του Σάντσεθ. Όμως αυτή την Πέμπτη, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό έχει επαναφέρει στο προσκήνιο μία από τις κύριες δεσμεύσεις του: «Θα καταργήσουμε τον νόμο για τη Δημοκρατική Μνήμη». Ο νόμος αυτός έχει να κάνει με την αμνήστευση των μελών της ΕΤΑ και την ιστορική λήθη για την πρόοδο στο μέλλον χωρίς διχόνοιες. Ο Φεϊχό χωρίς να αναφέρει περισσότερα, επέμεινε ότι πρέπει να ακυρωθούν «όλοοι εκείνοι οι νόμοι που εμπνέονται από μειοψηφίες και απειλούν τις πλειοψηφίες». Άλλοι νόμοι που είναι επίσης στο στόχαστρο του Λαϊκού κόμματος είναι ο λεγόμενος το «ναι είναι ναι» για τον επαναπροσδιορισμό του βιασμού, ο νόμος για τα τρανς άτομα ή ο νέος νόμος για την παιδεία.

Υποσχέθηκε επίσης «να μη φορολογήσει τα περιουσιακά στοιχεία», δηλαδή να καταργήσει τον φόρο στις μεγάλες περιουσίες που ενέκρινε η κυβέρνηση συνασπισμού στην απερχόμενη Βουλή.

Καζούρα στο Σάντσεθ

Ο Φεϊχό έδωσε την πρώτη του συνέντευξη αυτή την Πέμπτη, στην εκπομπή της Άνα Ρόσα, μετά την επιτυχία στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και την ανακοίνωση της εκλογικής επίσπευσης του Σάντσεθ. «Αν συνέβαινε σε μένα αυτό που συνέβη στον Σάντσεθ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η απάντησή μου θα ήταν να μην κατέβω στις γενικές εκλογές», είπε ο πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος, ο οποίος ζητά να γίνουν οι πρόωρα οι εκλογές εδώ και έξι μήνες. Από τα κεντρικά του συντηρητικού κόμματος εικάζουν τώρα ότι ο Σάντσεθ μπορεί να μην είναι υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος στις 23 Ιουλίου.

«Είναι ασυμβίβαστο να είσαι πρωθυπουργός στην ΕΕ μετά το χθεσινό μήνυμα», είπε ο Φεϊχό σχετικά με την παρέμβαση του Σάντσεθ στο Κογκρέσο ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σε εκείνη την ομιλία που ενόχλησε τόσο το Λαϊκό κόμμα όσο και το Vox, ο Σάντσεθ αποδέχτηκε το πλαίσιο που επέβαλε ο Φεϊχό και απάντησε: «Η κατάργηση του «sanchismo» καταστρέφει ό,τι έχει χτιστεί».

Τσιμουδιά για το Vox

Όσον αφορά τον ελέφαντα στο δωμάτιο για το Λαϊκό κόμμα, το ακροδεξιό, ξενοφοβικό Vox, ο Φεϊχό απέφυγε να μιλήσει για συμφωνίες. «Αν αυτή η δύναμη θέλει να καταργήσει τον sanchismo, μπορεί να το διευκολύνει», είπε. Η πρόσκληση για πρόωρες γενικές εκλογές επιβάλλει τη στρατηγική συνεργασία των Λαϊκών με την ακροδεξιά, από την οποία εξαρτώνται για τη διακυβέρνηση σε πολλές αυτόνομες κοινότητες, και σκοπεύουν να καθυστερήσουν τις συμφωνίες μετά τις 23 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Έκτακτες εκλογές εξήγγειλε ο Πέδρο Σάντσεθ για τις 23 Ιουλίου (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter