Ισπανία: Έκτακτες εκλογές εξήγγειλε ο Πέδρο Σάντσεθ για τις 23 Ιουλίου (Video)

Ισπανία: Έκτακτες εκλογές εξήγγειλε ο Πέδρο Σάντσεθ για τις 23 Ιουλίου (Video)

Μετά το φιάσκο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει τη Βουλή και θα οδηγήσει τη χώρα σε έκτακτες εκλογές στις 23 Ιουλίου. Ο Σάντσεθ είχε πει προηγουμένως ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και θα κάνει τις εθνικές εκλογές στον προγραμματισμένο χρόνο τους, το Δεκέμβριο του 2023.

Δείτε επίσης: Πώς υποδέχεται ο διεθνής Τύπος τη νίκη Ερντογάν στην Τουρκία και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία

«Θα είμαι σύντομος και θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σαφής. Μόλις είχα συνάντηση με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά στον οποίο κοινοποίησα τη σύγκληση Έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα για τη διάλυση της Βουλής και την κλήση γενικών εκλογών», τόνισε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου.

Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών θα δημοσιευθεί αυτή την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επομένως, σύμφωνα με τις νόμιμες προθεσμίες, οι γενικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο, θα διεξαχθούν στις 23 Ιουλίου.

«Πήρα αυτή την απόφαση ενόψει των αποτελεσμάτων των εκλογών που έγιναν χθες» σχολίασε ο ισπανός πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Η πρώτη συνέπεια που έχουν αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι οι υπέροχοι σοσιαλιστές πρόεδροι κοινοτήτων και δήμαρχοι θα εκτοπιστούν παρά την άψογη διαχείριση. Παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς είδαν την υποστήριξή τους να αυξάνεται», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Η δεύτερη συνέπεια, τόνισε ο Σάντσεθ, «θα είναι ότι πολλές κοινότητες θα διοικούνται από νέες πλειοψηφίες που θα αποτελούνται από το Λαϊκό κόμμα και το Vox». Για τον ισπανό πρωθυπουργό, «αν και οι ψήφοι είχαν δημοτική και περιφερειακή εμβέλεια, το νόημα της ψηφοφορίας μεταφέρει ένα μήνυμα που πάει παραπέρα».
Ο Σάντσεθ ανέφερε επίσης ότι «Για τον λόγο αυτό παίρνω τα αποτελέσματα σε πρώτο πρόσωπο. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να δώσουμε απάντηση και να υποβάλουμε τη δημοκρατική μας εντολή στη λαϊκή βούληση», πρόσθεσε. Ο Σάντσεθ υπενθύμισε ότι η Ισπανία «πρόκειται να ξεπεράσει» ένα στάδιο κρίσης που προέρχεται από την έκτακτη ανάγκη του Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σάντσεθ τόνισε επίσης την «πολύ σημαντική ευθύνη σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο» που συνεπάγεται η εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου.

«Όλοι αυτοί οι λόγοι συντείνουν στην ανάγκη μιας διευκρίνισης για τη βούληση των πολιτών, για τις πολιτικές και για τις δυνάμεις που πρέπει να ηγηθούν αυτής της φάσης. Υπάρχει μόνο μια αλάνθαστη μέθοδος για να λυθούν αυτές οι αμφιβολίες, αυτή η μέθοδος είναι η δημοκρατία. Το καλύτερο είναι οι Ισπανοί να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, χωρίς καθυστέρηση για να καθορίσουν την πολιτική πορεία της χώρας», κατέληξε ο Σάντσεθ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter