Ισπανία: Επιστροφή της πρέσβειρας του Μαρόκου μετά την αλλαγή πολιτικής για τη Δυτική Σαχάρα

Ισπανία: Επιστροφή της πρέσβειρας του Μαρόκου μετά την αλλαγή πολιτικής για τη Δυτική Σαχάρα

Η πρέσβης του Μαρόκου στην Ισπανία, Καρίμα Μπενγιαΐς, επέστρεψε στη θέση της στη Μαδρίτη την Κυριακή, λέγοντας ότι η χώρα της εκτίμησε την υποστήριξη που δίνει τώρα η Ισπανία στις προτάσεις του Μαρόκου να μετατρέψει την περιοχή της Δυτικής Σαχάρας σε μια αυτόνομη επαρχία υπό μαροκινή κυριαρχία.

Μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE λίγο μετά την άφιξή της στην ισπανική πρωτεύουσα, η Μπενγιαΐς είπε ότι «ένα νέο στάδιο, μια νέα σελίδα ανοίγει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και θα είναι ένα σημαντικό στάδιο».

Η Μπενγιαΐς ανακλήθηκε από τη Μαδρίτη τον περασμένο Μάιο εν μέσω διαφορών για το θέμα με την ισπανική κυβέρνηση. Η Μαδρίτη ήθελε προηγουμένως ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της πρώην ισπανικής αποικίας, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Μαρόκου από το 1975, όταν η Ισπανία αποχώρησε.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της αλλαγής αυτής είναι ακόμα άγνωστες. Στο παρόν ωστόσο η Ισπανία φαίνεται να χαλάει τις σχέσεις της με την  Αλγερία, η οποία υποστηρίζει το κίνημα ανεξαρτησίας του Μετώπου Πολισάριο στη Δυτική Σαχάρα: η χώρα του Μαγκρέμπ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ισπανία λόγω της αλλαγής πολιτικής της Μαδρίτης, χαρακτηρίζοντάς την «απότομη αναστροφή».

Ιστορική ανατροπή

Η επικράτεια της Δυτικής Σαχάρας, που βρίσκεται στα νότιο-δυτικά του Μαρόκου, αμφισβητεί την κυριαρχία του Μαρόκου εδώ και δεκαετίες, με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Σαγία ελ Άμρα και του Ρίο ντε Όρο (Μέτωπο Πολισάριο για συντομία) που υποστηρίζεται από την Αλγερία να κάνει εκστρατεία για την ανεξαρτησία και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης για την εθνοτική ομάδα των Σαχράουι.

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, με επιστολή του στο βασιλιά Μοχάμεντ , έδωσε την υποστήριξή του στις προτάσεις του Μαρόκου να προσφέρει αυτονομία στη Δυτική Σαχάρα εντός του Μαρόκου, ανατρέποντας την προηγούμενη πολιτική της Ισπανίας, που μοιράζεται με τις περισσότερες χώρες, υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ραμπάτ, η Ισπανία δήλωσε ότι θεωρεί τις προτάσεις «σοβαρές, αξιόπιστες και ρεαλιστικές». Η αλλαγή από την Ισπανία φαίνεται πιθανό να τερματίσει μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ. Τον περασμένο χρόνο, το Μαρόκο είχε αντιδράσει στην υποδοχή για ιατρική περίθαλψη του πρώην Γενικού Γραμματέα του Μετώπου Πολισάριο και σημερινό πρόεδρο της Δυτικής Σαχάρα, Μπραχίμ Γκάλι στην Ισπανία, αφήνοντας πάνω από 10.000 ανθρώπους να περάσουν τα σύνορά του προς στην πόλη Θέουτα, έναν ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική, δημιουργώντας μια ανθρωπιστική κρίση.

Πόλεμος στη Σαχάρα

Το Μαρόκο και το Μέτωπο Πολισάριο βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση από το Νοέμβριο του 2020. Το Μέτωπο Πολισάριο, που εκπροσωπεί την εθνοτική ομάδα Σαχράουι στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορεί το αλεβιτικό βασίλειο ότι παραβίασε την εκεχειρία που είναι σε ισχύ από το 1991 με την Δυτική Σαχάρα.

Ο ΟΗΕ έστειλε ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρα πριν από μερικούς μήνες, ενώ η θέση ήταν για αρκετά χρόνια κενή. Ο ιταλο-σουηδός διπλωμάτης Σταφάν ντι Μιστούρα έχει ήδη επισκεφθεί τα δύο εμπόλεμα μέρη καθώς και την Ισπανία, που είναι ενδιαφερόμενο μέρος ως δύναμη που μπορεί να βοηθήσει στην απο-αποικιοποίηση της περιοχής.

Από το μέτωπο Πολισάριο έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα υπογράψουν εκεχειρία χωρίς διασφαλίσεις για νέα προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ. Η ισπανική κυβέρνηση επέμεινε στο πλαίσιο που έχει ήδη τεθεί από τον ΟΗΕ, και ότι η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει μόνο μέσα από τις διαδικασίες του οργανισμού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter