Ισπανία: Καταρρέουν τα νοσοκομεία στη Μαδρίτη της νεοφιλελεύθερης Ισαμπέλ Αγιούσο

Ισπανία: Καταρρέουν τα νοσοκομεία στη Μαδρίτη της νεοφιλελεύθερης Ισαμπέλ Αγιούσο

Η δημόσια Υγεία στην αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης είναι κυριολεκτικά υπό κατάρρευση καθώς οι ασθενείς στοιβάζονται σε αίθουσες επειγόντων εν μέσω έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Σε ανάρτηση στο Twitter της εκπροσώπου Τύπου της αντιπολιτευτικής δημοτικής παράταξης Más Madrid, Μόνικα Γκαρθία, φαίνεται μια αίθουσα επειγόντων στο νοσοκομείο Λα Παθ της Μαδρίτης όπου σε χώρο για 12 κρεβάτια στριμώχνονται 36 άνθρωποι, τρεις φορές πάνω από την χωρητικότητα του χώρου! Η Γκαρθία κάνει λόγο για διάλυση της δημόσιας Υγείας.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λα Παθ στη Μαδρίτη, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς στην χώρα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην πίεση της πανδημίας, ενώ ο κορεσμός στα επείγοντα έχει ήδη οδηγήσει εργαζόμενους στο χείλος της κατάρρευσης. Όμως από το 2017, αρκετά πριν την πανδημία, το προσωπικό του νοσοκομείου παραπονιόταν για τις εντατικές συνθήκες εργασίας που οδηγούσαν σε καταρρεύσεις.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια από την νεοφιλελεύθερη πολιτική του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος. Το Λαϊκό κόμμα κυβερνά την περιφέρεια τα τελευταία 25 χρόνια κι έχει προχωρήσει στην σταδιακή απορρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, με την διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας και τις ελλείψεις σε προσωπικό να κάνουν τις εργασιακές συνθήκες ανυπόφορες, ενώ οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα, με τους ασθενείς που περιμένουν για χειρουργεία και διαγνωστικές εξετάσεις να αγγίζουν τους 750 χιλιάδες.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Άνα Ενθίνας, γιατρού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Μαδρίτη και εκπρόσωπος Τύπου στη ΜΚΟ υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας Juntas por la Pública την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί στην περιφέρεια 2.000 κρεβάτια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η επιχείρηση να ανοίξουν δύο νέες μονάδες: η Ifema με 1.250 κλίνες και προσωπικό που μεταφέρθηκε εξαναγκαστικά παραβιάζοντας τα εργασιακά του δικαιώματα. Επίσης, η αποθήκη Zendal «εξοπλίστηκε» με 680 κρεβάτια, για να αναπληρώσει το κενό των κλινών που έχουν χαθεί.

Όλα τα συμβόλαια για τις νέες αυτές μονάδες έγιναν με ιδιώτες χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Αρκεί να αναφερθεί το γεγονός ότι η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει επιχορηγήσει με 35 εκατομμύρια ευρώ τους ιδιώτες κλινικάρχες μέσα στην πανδημία, για να αναλάβουν τους ασθενείς, με ή χωρίς κορονοϊό, που δεν μπορούν να φροντίσουν τα δημόσια νοσοκομεία μετά από δεκαετίες υποβάθμισης.

Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας από την πίσω πόρτα προχώρησε με πρόφαση την αντιμετώπιση της πανδημίας: η περιφέρεια της Μαδρίτης πέρασε νομοθεσία σύμφωνα με την οποία τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία λειτουργούσαν σαν ένα ενιαίο δίκτυο. Μάλιστα, εντελώς ξαφνικά η διοίκηση Αγιούσο παρουσίασε την Κυριακή ένα προσχέδιο νόμου που προβλέπει την σύσταση υπηρεσίας υγειονομικών αναθέσεων, που θα υπόκειται σε ιδιωτικό δίκαιο και θα κλείνει συμφωνίες για τις προμήθειες και υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας. Το κερασάκι στην τούρτα: η κοινότητα της Μαδρίτης είναι τελευταία στη λίστα των περιφερειών της Ισπανίας για την προϋπολογισθείσα κατά κεφαλήν δαπάνη για δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες για το 2022.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter