Ισπανία: Ο Φεϊχό εκτιμά ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και ο Σάντσεθ ζεσταίνει μηχανές

Ισπανία: Ο Φεϊχό εκτιμά ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και ο Σάντσεθ ζεσταίνει μηχανές
Spain's Popular Party leader Alberto Nunez Feijoo at the Spanish parliament's lower house in Madrid, Spain on Friday, Sept. 29, 2023. The leader of Spain's conservatives tried for the second time in three days to get parliamentary support for his bid to become prime minister following his party's victory in a national election. Spain's July election produced a splintered parliament made up of legislators from 11 parties, making the path to power difficult for any one of them. (AP Photo/Bernat Armangue)

Την θέση του ηγέτη της αντιπολίτευσης εκτίμησε -στην πρωτολογία του- ότι θα συνεχίσει να έχει και μετά από την σημερινή –δεύτερη- ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.
«Υποθέτω πως, όπως αναμένεται, δεν θα αναλάβω την πρωθυπουργία. Μπορείτε να το πείτε αποτυχία αν θέλετε», δήλωσε ο Φεϊχό στους βουλευτές της κάτω βουλής πριν από τη δεύτερη προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός. Είχε χάσει την πρώτη ψηφοφορία προχθές, Τετάρτη.
«Σήμερα δεν θα μπορέσω να σας δώσω μία κυβέρνηση, αλλά σας έχω δώσει διαβεβαιώσεις και ελπίδα», πρόσθεσε.
Ο σοσιαλιστής Σάντσεθ ο οποίος ηγήθηκε κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροαριστερό Podemos από το 2020, έχει πει ότι θα ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να προσεγγίσει καταλανικά και βασκικά κόμματα, ορισμένα από τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας των περιφερειών τους από τη Μαδρίτη.
Αν οι προσπάθειες του Σάντσεθ αποτύχουν, είναι πιθανό να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Ιανουάριο.
Ο Φεϊχό έχει λάβει μέχρι τώρα την υποστήριξη μόνο των 137 βουλευτών του δικού του Λαϊκού Κόμματος (PP), 33 βουλευτών του ακροδεξιού Vox και δύο εκπροσώπων μικρών περιφερειακών κομμάτων από τα Κανάρια Νησιά και τη Ναβάρα. Του λείπουν τέσσερις ψήφοι προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Άλλα περιφερειακά κόμματα έχουν αρνηθεί να τον υποστηρίξουν, επικαλούμενα την εξάρτησή του από το Vox και τη μακρά εναντίωση του PP στο να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις περιφέρειες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter