Ισπανία: Ογκώδης διαδήλωση κατά Σάντσες για την αμνηστία τους καταλανούς αυτονομιστές (Vid)

Ισπανία: Ογκώδης διαδήλωση κατά Σάντσες για την αμνηστία τους καταλανούς αυτονομιστές (Vid)

Τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο της Μαδρίτης σε μια ακόμα μεγάλη διαδήλωση ενάντια στον αμφιλεγόμενο νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας στους πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος του 2017 στην Καταλονία και ο οποίος επέτρεψε στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, να εξασφαλίσει μια δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Ο Σάντσες ορκίστηκε την Παρασκευή, αφού κέρδισε μια ψηφοφορία για επενδύσεις την προηγούμενη ημέρα, η οποία ήρθε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις ατελέσφορες πρόωρες γενικές εκλογές του Ιουλίου. Αν και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε οριακά το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE)  στις εκλογές, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και με την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox και άλλων μικρότερων ομάδων.

Ωστόσο, το PSOE και οι εταίροι του στην αριστερή συμμαχία Sumar κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους συγκεντρώνοντας την υποστήριξη των δύο κύριων καταλανικών κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας με αντάλλαγμα την προσφορά αμνηστίας σε όσους εμπλέκονται στην αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία πριν από έξι χρόνια.

Οργή στους πολιτικούς αντιπάλους του Σάντσες

Η απόφαση του Σάντσες να συμφωνήσει με την προτεινόμενη αμνηστία –στην οποία είχε αντιταχθεί προεκλογικά– έχει εξοργίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για υποκρισία, κυνικούς ελιγμούς και ότι βάζει τη δική του πολιτική επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Η κίνηση έχει εξοργίσει επίσης πολλούς Ισπανούς και από τα αριστερά και από τα δεξιά.

Η διαδήλωση του Σαββάτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο συντριβάνι Cibeles της Μαδρίτης, κλήθηκε από περισσότερες από 100 ομάδες και ενώσεις που είχαν προτρέψει τους ανθρώπους από «την αριστερά, τη δεξιά και το κέντρο» να συμμετάσχουν. Η αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης στην περιοχή ανέβασε στους 170.000 τους παρευρισκόμενους, καθιστώντας την υπερδιπλάσια από τη διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα την περασμένη Κυριακή. Οι διοργανωτές ανέβασαν τη συμμετοχή σε «κοντά στο ένα εκατομμύριο».

Η αστυνομία χρειάστηκε να κόψει έναν κεντρικό δρόμο στην πρωτεύουσα μετά τη διαδήλωση για να σταματήσει εκατοντάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να κάνουν πορεία προς την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, το παλάτι Moncloa.

Μερικοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «διάκριση εξουσιών», «προδότες» και «όχι στο όνομά μου», ενώ φώναζαν «Παραιτήσου Σάντσες» και «Ζήτη η Ισπανία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter