Ισραήλ: Δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι και δεκάδες τραυματίες από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Ισραήλ: Δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι και δεκάδες τραυματίες από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι ήταν το αποτέλεσμα της επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, η πιο αιματηρή επίθεση φέτος και από τις πιο θανατηφόρες των τελευταίων χρόνων.

Τουλάχιστον 102 είναι οι τραυματίες, οι 82 εκ των οποίων από πυρά του στρατού, όπως αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Έξι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Επιδρομή και συγκρούσεις

Εκτεταμένες συγκρούσεις ξέσπασαν αμέσως μετά την εισβολή του στρατού στη Ναμπλούς με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και ειδικές δυνάμεις στις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Ο στρατός απέκλεισε όλες τις εισόδους στην πόλη προτού περικυκλώσει ένα σπίτι με δύο καταζητούμενους Παλαιστίνιους μαχητές, που σκοτώθηκαν και οι δύο.

Η νέα ένοπλη πολιτοφυλακή, το «Άντρο των Λεόντων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι συμμετείχε σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επιδρομής, παράλληλα με τις Ταξιαρχίες Μπαλάτα που σχηματίστηκαν πρόσφατα. Παράλληλα, νεαροί Παλαιστίνιοι έριξαν πέτρες σε μεταφορείς τεθωρακισμένων στρατευμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν τώρα στην πόλη Ναμπλούς», δίνοντας σε αδρές γραμμές τις πληροφορίες των μαχητών που «εξουδετερώθηκαν» και της επιχείρησης.

Από την πλευρά της, η ένοπλη ομάδα, σε ανάρτηση στο Telegram, θρηνεί τους θανόντες και υπόσχεται ανταπόδοση.

Αντίσταση και κλιμάκωση της καταπίεσης

Η Ναμπλούς και η κοντινή πόλη Τζενίν έχουν βρεθεί στο επίκεντρο βίαιων επιδρομών που το Ισραήλ έχει εντείνει τον τελευταίο χρόνο. Οι πόλεις είναι εκεί όπου η συγκέντρωση της ένοπλης αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή αυξάνεται, ενώ όλο και περισσότερες πολιτοφυλακές με νεαρούς Παλαιστίνιους ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, υποσχόμενες τζιχάντ.

Το Ισραήλ ενίσχυσε τις στρατιωτικές του επιδρομές, συλλήψεις και δολοφονίες σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον Ιούνιο του 2021, μετά από μια δημοφιλή παλαιστινιακή εξέγερση γνωστή ως «ξέσπασμα του Μάη» που σάρωσε το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέχει παράνομα από το 1967.

Τον Μάρτιο του 2022, μετά από μια σειρά μεμονωμένων παλαιστινιακών επιθέσεων εντός του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία που οδήγησε στο να χαρακτηριστεί το 2022 από τα Ηνωμένα Έθνη ως η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 2006. Περίπου 171 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 30 παιδιά, σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη πέρυσι.

Παλαιστινιακή πρεσβεία στην Ελλάδα: Η Διεθνής Κοινότητα να καταδικάσει τις μονομερείς ενέργειες του Ισραήλ 

 
Εν τω μεταξύ η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα με ανακοίνωσή της «καλεί τη Διεθνή Κοινότητα να καταδικάσει τις μονομερείς ενέργειες του Ισραήλ και να επιβάλει πρακτικά μέτρα που θα τερματίσουν την αδιάκριτη δολοφονία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής».
Η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής συνεχίζει ως εξής:

«Η ατζέντα της Νέας Ισραηλινής Ακροδεξιάς Κυβέρνησης είναι πολύ σαφής και εφαρμόζει συστηματικές πρακτικές αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ για την επιβολή ενός τετελεσμένου γεγονότος στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη μέσω της εντατικοποίησης των παράνομων αποικιοκρατικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων συλλογικών τιμωριών, στοχευμένων δολοφονιών, προσάρτησης, παρακράτησης φόρων, κατεδαφίσεων κατοικιών, και επέκτασης εποικισμών.

Σήμερα οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν σε μια κατοικημένη συνοικία, στην πόλη Ναμπλούς και σκότωσαν 10 Παλαιστίνιους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν.

1) Μάρτυς Adnan Baara, 72 ετών, ηλικιωμένος.

2) Μάρτυς Mohammed Khaled Anbousy 25 ετών.

3) Μάρτυς Tamer Minawi, 23 ετών.

4) Μάρτυς Misaab Oweis, 24 ετών.

5) Μάρτυς Husam Isleem, 24 ετών.

6) Μάρτυς Μοχάμεντ Αμπού Μπέικερ, 23 ετών.

7) Μάρτυς Walid Dkhell, 23 ετών.

8) Μάρτυς Abdel Aziz Ashqar, 61 ετών, ηλικιωμένος.

9) Παιδί μάρτυρας Μοχάμεντ Σαμπάν, 16 ετών.

10) Μάρτυς Jaser Kanaer, 23 ετών.

Αυτή η ισραηλινή επίθεση συνεχίζεται και έχει ως αποτέλεσμα, μέχρι αυτή τη στιγμή, τον τραυματισμό περισσοτέρων από  100 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 9 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εμποδίζουν τις υπηρεσίες ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου να έχουν πρόσβαση στους τραυματίες.

Ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων που σκοτώθηκαν από την Ισραηλινή Κατοχή από την αρχή του έτους 2023 είναι 60 Μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων 4 που σκοτώθηκαν στα χέρια Ισραηλινών εποίκων,  12 παιδιών και 2 ηλικιωμένων και 1 κρατουμένου στις ισραηλινές φυλακές από ιατρική αμέλεια.

Η σιωπή της Διεθνούς Κοινότητας σε αυτά τα Ισραηλινά εγκλήματα ενθαρρύνει την ισραηλινή κατοχή να κλιμακώσει τα ατιμώρητα εγκλήματά της κατά του Παλαιστινιακού λαού και κατά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτές οι μονομερείς ενέργειες του Ισραήλ ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Οι δράστες πρέπει να δικαστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Η ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το τέλος της Ισραηλινής κατοχής και την αναγνώριση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, δικαιοσύνη και Ανεξαρτησία και με την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσά της  την Ανατολική Ιερουσαλήμ.»

Διαβάστε επίσης:

Δυτική Όχθη: Νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών 14χρονος Παλαιστίνιος

Δυτική Όχθη: Εννέα Παλαιστίνιοι νεκροί από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter