Ισραήλ: Γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς προ της 7ης Οκτωβρίου 2023;

Ισραήλ: Γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς προ της 7ης Οκτωβρίου 2023;
Καταστροφές από ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023. Οι μαχητικοί κυβερνήτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου πολυμέτωπη επίθεση κατά του Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου, εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες, καθώς δεκάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στα βαριά οχυρωμένα σύνορα σε διάφορα σημεία, σκοτώνοντας εκατοντάδες και συλλαμβάνοντας αιχμαλώτους. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν εκατοντάδες θανάτους από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. (AP Photo/Fatima Shbair)

Το πρωί του Σαββάτου, 7 Οκτωβρίου, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ πρωτοφανούς κλίμακας: Εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες, διείσδυσε μαχητές στο ισραηλινό έδαφος και πήρε άγνωστο αριθμό ομήρων. Τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.400 τραυματίστηκαν ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται “σε πόλεμο”.

Μπορεί η διεθνής κοινότητα να «πάγωσε» αλλά όπως φαίνεται δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ίσως να ήταν και «αναμενόμενη». Ήταν;

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη διάλυση του Πολεμικού Συμβουλίου, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και τη διεθνή κοινότητα, λιγότερο ή περισσότερο να παίρνει αποστάσεις από τις κινήσεις του Ισραήλ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό του, όλο και περισσότερες πληροφορίες γίνονται γνωστές πως το Τελ Αβίβ δεν πιάστηκε «εξαπίνης».

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που βγαίνουν με το σταγονόμετρο, οι μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι υπήρχε σχέδιο της Χαμάς για επιθέσεις σε ισραηλινούς οικισμούς στη μεθόριο Ισραήλ-Γάζας, πληροφορίες που ήταν γνωστές μερικές εβδομάδες πριν την επίθεση.

Περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την επίθεση, το Ισραήλ είχε στη διάθεσή του ένα έγγραφο 40 σελίδων που περιέγραφε λεπτομερώς, καρέ-καρέ πώς ακριβώς η Χαμάς θα επιτίθετο στα νότια σύνορα, ανέφεραν πέρυσι οι New York Times.

Αυτό προκύπτει και από έγγραφο που παρουσιάστηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης του Ισραήλ. Με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου 2023 και θέμα «Λεπτομερής άσκηση ολομέτωπης επίθεσης», περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια κάθε στάδιο πολλών ασκήσεων ετοιμότητας που εφήρμοζαν επίλεκτες ένοπλες δυνάμεις της Χαμάς.

Και πέραν αυτού, το έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού περιέγραφε λεπτομερώς το σενάριο των ασκήσεων της Χαμάς με στόχο την απαγωγή 200 έως 250 Ισραηλινών, στρατιωτών και πολιτών, και την μετέπειτα μεταφορά και αιχμαλωσία τους εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως μάλιστα γνωστοποίησε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη πληροφορίες, η συγκεκριμένη έκθεση γνωστοποιήθηκε τουλάχιστον στους επικεφαλής της «Μεραρχίας Γάζας» του ισραηλινού στρατού και ενδεχομένως να είχε γίνει γνωστό και σε ανώτερα κλιμάκια.

Σας θυμίζει μήπως κάτι από αυτά που συνέβησαν;

Ωστόσο αντίθετα από αυτό που κάποιος θα σκεφτόταν, το έγγραφο αυτό δεν κινητοποίησε –τουλάχιστον επισήμως- την ηγεσία του Ισραηλινού στρατού, κάτι που τονίζεται στο ρεπορτάζ του κρατικού καναλιού.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αναμένεται το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης για την επιχειρηματική ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων στην μεθόριο του Ισραήλ με τη Γάζα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευθύνες για ό,τι συνέβη από τις 7 Οκτωβρίου και στη συνέχεια.

Και παραμένουν ακόμα τα ερωτήματα αν το Ισραήλ πιάστηκε εν ύπνω ή κάτι χειρότερο, αν άφησε τις εξελίξεις…

Να σημειωθεί πάντως ότι στις 22 Απριλίου του 2024 παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, υποστράτηγος Ααρών Χαλίβα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι φέρει ευθύνη για την αποτυχία της υπηρεσίας του να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Είναι αυτή η αλήθεια ή απλά πρόκειται για παραπέτασμα καπνού;

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Εννέα συλλήψεις στις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά Νετανιάχου

Χωρίς συμφωνία το «μεγάλο παζάρι» για τα αξιώματα της ΕΕ – Πού «μπλόκαραν» οι συζητήσεις

NBA Finals: Πρωταθλητές οι Celtics μετά από 16 χρόνια, σήκωσαν το 18ο – Τα δάκρυα χαράς του Τέιτουμ (Video)

«Ωραίο μου πλυντήριο» η Βουλή για τα μεγάλα σκάνδαλα

Πήρε τα… πόμολα μαζί και τον πίνακα φεύγοντας ο Αυγενάκης (Photos)

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter