Γάζα: Το Ισραήλ σβήνει τις ελπίδες ειρήνευσης – Επιμένει στην «καταστροφή» της Χαμάς

Γάζα: Το Ισραήλ σβήνει τις ελπίδες ειρήνευσης – Επιμένει στην «καταστροφή» της Χαμάς

Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι οι «όροι» για την επίτευξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στην Γάζα δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Χαμάς καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ώστε οι όροι αυτοί να εκπληρωθούν πριν από την εφαρμογή μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδίδεται μία ημέρα μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η πρώτη φάση του προτεινόμενου σχεδίου θα περιλαμβάνει μια «πλήρη κατάπαυση του πυρός», την απόσυρση των δυνάμεων του Ισραηλινού Στρατού από κατοικημένες περιοχές και την ανταλλαγή ομήρων για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Η κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε, θα επιτρέψει σε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στην πολιορκημένη περιοχή, με «600 φορτηγά να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα».

Δεύτερη φάση η επιστροφή των εν ζωή ομήρων

Στη δεύτερη φάση θα επέστρεφαν όλοι οι εναπομείναντες ζωντανοί όμηροι, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών. Η κατάπαυση του πυρός θα γινόταν τότε «η διακοπή των εχθροπραξιών, οριστικά».

«Έχουμε υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η διακοπή των μαχών μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη ειρήνη εάν είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε τα σωστά βήματα», πρόσθεσε ο Λόρδος Κάμερον. «Ας αδράξουμε αυτή τη στιγμή και ας δώσουμε τέλος σε αυτή τη σύγκρουση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε επίσης την εξέλιξη σε μια ανάρτηση στο X. Είπε ότι ο κόσμος «είχε δει πάρα πολλά δεινά [και] καταστροφές στη Γάζα» και είπε ότι είναι «ώρα να σταματήσει».

«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του [προέδρου] Μπάιντεν [και] ενθαρρύνω όλα τα μέρη να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων, εγγυημένη απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση [και] τελικά μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των φάσεων ένα και δύο θα ήταν δύσκολες.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε γνωστό ότι ήταν αμείλικτη αντίθετος στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου ως μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός – κάνοντας την αναφορά του κ. Μπάιντεν στο τέλος του πολέμου ιδιαίτερα σημαντική.

Ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει πολλές από τις λεπτομέρειες από προηγούμενους, τελικά αποτυχημένους γύρους συνομιλιών, οι εκκλήσεις των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός φαίνεται να είναι μια σημαντική παραχώρηση για να προσπαθήσει να επαναφέρει τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις με όρους που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμφωνούσαν. Η μόνιμη κατάπαυση του πυρός ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της ομάδας.

Tρίτη φάση τα λείψανα των νεκρών ομήρων

Στην τρίτη φάση της πρότασης θα επιστρέφονται τα τελικά λείψανα τυχόν νεκρών Ισραηλινών ομήρων, καθώς και ένα «μείζον σχέδιο ανοικοδόμησης» με αμερικανική και διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων.

Στις παρατηρήσεις του, ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε ότι ορισμένοι Ισραηλινοί – συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ισραήλ – πιθανότατα θα ήταν αντίθετοι με την πρόταση.

«Έχω προτρέψει την ηγεσία του Ισραήλ να σταθεί πίσω από αυτή τη συμφωνία», είπε. «Ανεξάρτητα από την όποια [πολιτική] πίεση προκύψει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε επίσης ευθέως στον ισραηλινό λαό, λέγοντάς του ότι «δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η Χαμάς έχει πλέον υποβαθμιστεί σε βαθμό που δεν μπορεί πλέον να επαναλάβει μια επίθεση όπως αυτή που διεξήγαγαν οι μαχητές της στις 7 Οκτωβρίου – ένα πιθανό μήνυμα προς τους Ισραηλινούς ότι η Ουάσιγκτον βλέπει τον πόλεμο να έχει ολοκληρωθεί.

Σε μια δήλωση, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επέμεινε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων και της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Είπε ότι το τελευταίο σχέδιο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να διατηρήσει αυτές τις αρχές.

Διαβάστε επίσης 

Δημοσκόπηση: Αγκομαχά να κρατηθεί στο 30% η ΝΔ-«Κλειδωμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση

Θρίλερ στα Λιόσια: Πτώμα βρέθηκε απανθρακωμένο – Εξετάζεται αν τον δολοφόνησε ο γιος του

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Κασσελάκη στη Ρόδο: «Δημοσιογράφος σε διατεταγμένη υπηρεσία – Η ΝΔ αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ»

Κοινές ασκήσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την αεροπορία του Ισραήλ που βομβαρδίζει τη Γάζα! (Photos)

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Το πρόστιμο των 400.000 ευρώ θα πληρωθεί – «Σκοπίμως αόριστη η δήλωση Μαρινάκη»

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter