Ισραήλ: Ορκίστηκε η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας

Ισραήλ: Ορκίστηκε η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε την Πέμπτη η ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των υπεσυντηρητικών ακροδεξιών συμμάχων με τον ηγέτη του Λικούντ να ορκίζεται για μια ακόμη φορά πρωθυπουργός, έχοντας κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου παρά τα σοβαρότατα σκάνδαλα διαφθοράς για τα οποία είναι υπόδικος.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση Νετανιάχου έλαβε 63 από τις 120 ψήφους στην Κνεσέτ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Πριν από τη ψηφοφορία ο Νετανιάχου παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ μίλησε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος θα ηγείται της αντιπολίτευσης.

Κατά τον Νετανιάχου οι «εθνικοί στόχοι» της νέας κυβέρνησης είναι τρεις: να μην γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη, η δημιουργία τρένου υπερυψηλής ταχύτητας που θα διασχίζει τη χώρα από την μία άκρη στην άλλη και περισσότερες συμφωνίες ειρήνης με αραβικές χώρες. Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των πολιτών και στην μείωση του κόστους ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εταίροι του πρωθυπουργού Νετανιάχου είναι γνωστοί και θα σχηματίσουν, σύμφωνα με αναλυτές, την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ: πρόκειται για τα υπερορθόδοξα κόμματα Σας και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, καθώς και τρεις παρατάξεις της άκρας δεξιάς, τον Θρησκευτικό Σιωνισμό του Μπεζαλέλ Σμότριτς, την Ιουδαϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και το Νόαμ του Αβί Μαόζ.

Τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου ακολουθεί έντονη ανησυχία, για την πολιτική που θα ακολουθήσει σε θέματα άμυνας, οικονομίας, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κοσμικής ζωής κ.λπ., ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να επεκτείνει τους παράνομους οικισμούς εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου θέτει σε εφαρμογή σχέδιο προσάρτησης της Δυτικής Όχθης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter