Ισραήλ: Σε μία κλωστή το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου – Οργή από τους πολίτες

Ισραήλ: Σε μία κλωστή το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου – Οργή από τους πολίτες

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχτισε τη φήμη του ως «γεράκι» ασφαλείας, ενώ έχει στρατιωτικό παρελθόν αφού ήταν μέλος σε μια επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων που πραγματοποίησε μερικές από τις πιο τολμηρές διασώσεις ομήρων στη ιστορία του Ισραήλ.

Δείτε επίσης: Politico: Ο Λευκός Οίκος αναρωτιέται αν οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες – Η Ουάσιγκτον το διαψεύδει

Παρόλα αυτά, η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.300 νεκρούς Ισραηλινούς και 200 ομήρους – αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη αποτυχία του στον τομέα της ασφάλειας, γεγονός που αναμένεται να στιγματίσει την πολιτική του παρακαταθήκη. Αυτό οφείλεται στο πρωτοφανές μέγεθος της απώλειας για τους Ισραηλινούς πολίτες, με τις εικόνες που προέκυψαν από τις νότιες ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Γάζα να έχουν ταράξει τη χώρα.

Στην έκτη θητεία του ως πρωθυπουργός, ο Νετανιάχου ηγείται ενός από τους πιο ακροδεξιούς συνασπισμούς του Ισραήλ και δέχεται αυξανόμενες πιέσεις καθώς το αρχικό σοκ έχει δώσει τη θέση του στην οργή για τις αποτυχίες που επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η επίθεση.

Αποποίηση της ευθύνης

Ωστόσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη, λέγοντας μόνο ότι όλοι θα πρέπει να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις όταν τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς, και σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις τύπου του απαξίωσε να απαντήσει σε μια ερώτηση που ρωτούσε αν θα παραιτηθεί.

Όμως, η διάθεση της χώρας έχει αλλάξει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία τον κατηγορεί, υποστηριζόμενη από εικόνες υπουργών του υπουργικού συμβουλίου που κακοποιούνται δημόσια όταν βγαίνουν από τα υπηρεσιακά τους αυτοκίνητα.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv στις 18-19 Οκτωβρίου έδειξε ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ, επικεφαλής κεντρώου κόμματος της αντιπολίτευσης στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση ενότητας, θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 48% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 28% για τον Νετανιάχου.

Αντιμετωπίζοντας δίκες για κατηγορίες διαφθοράς, τις οποίες αρνείται, η δημοτικότητά του είχε ήδη πληγεί από μια σκληρή μάχη για τα κυβερνητικά σχέδια περιορισμού των εξουσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς στους δρόμους για μήνες.

Μετά τον πόλεμο

Προς το παρόν, οι πολιτικές συνέπειες έχουν τεθεί σε αναμονή καθώς τα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 8.800 Παλαιστίνιους και ισραηλινά τανκ έχουν εισβάλει βαθιά στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της επιχείρησης, της οποίας ο δεδηλωμένος στόχος είναι να καταστρέψει για πάντα τη Χαμάς και εάν το κόμμα του θα συνεχίσει να τον υποστηρίζει ενόψει των ολοένα και πιο δυνατών εκκλήσεων για αλλαγή.

Άλλες προκλήσεις

Αλλά η στρατιωτική πρόκληση, αν και αρκετά τρομακτική από μόνη της, δεν είναι η μόνη. Ο Νετανιάχου, ο οποίος δοκίμασε αρκετά την καλή θέληση ακόμη και συμμάχων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη για τη δικαστική μεταρρύθμιση, αντιμετωπίζεται με βαθιά καχυποψία από πολλές χώρες λόγω της συμμαχίας του με σκληροπυρηνικά θρησκευτικά και εθνικιστικά κόμματα.

Εκτός από την πίεση για ζητήματα όπως η αδυσώπητη επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχει αυξηθεί ο η ανησυχία για την κλίμακα των απωλειών αμάχων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γάζας.

Επίσης, η οικονομία, στριμωγμένη από την αβεβαιότητα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στην οποία αντιτάχθηκε έντονα το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας, έχει πληγεί περαιτέρω με επιχειρήσεις σε τομείς από τις κατασκευές έως τις υπηρεσίες τροφίμων να αναφέρουν απότομες μειώσεις στα έσοδα.

Ο Νετανιάχου που συνήθως είναι ψύχραιμος, εμφανίζεται όλο και πιο ασταθής, ιδίως σε ένα περιστατικό αυτή την εβδομάδα στο οποίο έστειλε ένα tweet αργά τη νύχτα κατηγορώντας τους αρχηγούς πληροφοριών του ότι δεν τον προειδοποίησαν για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Το tweet διαγράφηκε το επόμενο πρωί και ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη, αλλά η ζημιά έγινε και υπήρξε καταιγισμός κριτικής από τον Τύπο και από όλο το πολιτικό φάσμα.

«Είναι ένας άνθρωπος που δεν είναι ικανός να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός», έγραψε αυτή την εβδομάδα ένας συντάκτης της Yedioth Ahronoth, της εφημερίδας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου έπρεπε να είχε παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί αμέσως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter