Ισχυρότατος σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο: Κίνδυνος για μικρής έκτασης τσουνάμι – Έγινε αισθητός σε… 8 χώρες!

Ισχυρότατος σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο: Κίνδυνος για μικρής έκτασης τσουνάμι – Έγινε αισθητός σε… 8 χώρες!

Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί στη Ζάκυνθο, όπου λίγο πριν από τις 02:00 της Παρασκευής σημειώθηκε ισχυρός σεισμός.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε περίπου 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Παράλληλα, το USGS κάνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να μην πλησιάσουν στις παραλίες καθώς υπάρχει κίνδυνος για μικρής έκτασης τσουνάμι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο, βρίσκεται σε εξέλιξη συντονιστικό των τοπικών αρχών στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πρωτεύουσας του νησιού.

Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Έσπασαν τζάμια στις προθήκες καταστημάτων αλλά και παράθυρα σε κατοικίες.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα imerazante.gr, σοβαρή ζημιά έχει πάθει ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ αναφορές κάνουν λόγο πως η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε 8 χώρες (Ελλάδα, Μάλτα, Λιβύη, Ιταλία, Αλβανία, πΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία).

Περιορισμένες υλικές ζημιές στην Ηλεία

Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας είχαν καταγραφεί λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Ζακύνθου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Λέκκας: Ήταν ο κύριος σεισμός

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως ο σεισμός που σημειώθηκε στη 01:54 ήταν ο κύριος.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και ανέφερε:«Έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό», πρόσθεσε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter