Και ο Κουμουτσάκος ήταν 17αρης και δεν γνώριζε… (Audio)

Και ο Κουμουτσάκος ήταν 17αρης και δεν γνώριζε… (Audio)

Φωτιές άναψε στη ΝΔ η χθεσινή αναφορά του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ ότι στο αρχείο του υπάρχουν έγγραφα ότι οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν δεχθεί το «Μακεδονία-Σκόπια» ως ονομασία για το εξωτερικό και «Μακεδονία» για το εσωτερικό.

Σήμερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ρωτήθηκε για τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 στην Αθήνα και την αναφορά του κ. Κοτζιά ότι τότε αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η «μακεδονική γλώσσα» από τον διεθνή οργανισμό.

Και τι απαντά ο κ. Κουμουτσάκος; Ότι ήταν πάρα πολύ μικρός για να γνωρίζει τι συνέβη τότε! Μετά τη δήλωση του προέδρου του για τον 17αρη που δεν ενδιαφέρεται για τα «τρίκυκλα» (εννοούσε τη δολοφονία Λαμπράκη) ο τομεάρχης Εξωτερικών έρχεται να επιβεβαιώσει την «κοντή» μνήμη των στελεχών της Πειραιώς ή την απέχθειά τους στην ιστορία, όταν τουλάχιστον η τελευταία δεν ευνοεί τους σχεδιασμούς τους.

Για να του φρεσκάρουμε πάντως τη μνήμη του κ. Κουμουτσάκου τότε, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτριο Μπίτσιο, στο κείμενο συμπερασμάτων της διάσκεψης ανέγραφε επί λέξει: «Αναγνωρίζοντας περαιτέρω ότι στη Γιουγκοσλαβία η λατινοποίηση του σερβο-κροατικού και μακεδονικού κυριλλικού αλφάβητου έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε επίσημα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες», η διάσκεψη συνιστά πως «τα συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος πρέπει να υιοθετηθούν ως διεθνή συστήματα για τη λατινοποίηση των σερβο-κροατικών και μακεδονικών γεωγραφικών ονομασιών στη Γιουγκοσλαβία».

Ολόκληρος ο διάλογος Κουμουτσάκου – Πορτοσάλτε:

Στο 5:20” ακούγεται ο εξής διάλογος:

Άρης Πορτοσάλτε: Ωραία. Τι είναι αυτό το έγγραφο που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Πρώτα πρώτα, κ. Πορτοσάλτε, είναι αδιανόητο ΥΠΕΞ ο οποίος βρίσκεται πολιτικά σε δύσκολη θέση, δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, ποτέ στην ιστορία του τόπου, να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει απόρρητα έγγραφα, τα οποία είναι αποσπασματικά έγγραφα μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε 25 χρόνια για να απειλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλά ο κ. Κοτζιάς έκανε και κάτι ακόμα χειρότερο χτες. Ο κ. Κοτζιάς υιοθέτησε την άποψη των Σκοπιανών περί «μακεδονικής» γλώσσας και όχι την ελληνική θέση ότι ουδέποτε είχε γίνει αυτή αποδεκτή. Ο κ. Μπαμπινιώτης, γλωσσολόγος-καθηγητής που γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα αυτά, είπε ότι ποτέ δεν έγινε τέτοια αποδοχή.

Άρης Πορτοσάλτε: Τι συνέβη του 1977, τότε;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Το 1977 δεν ξέρω τι συνέβη, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολλά χρόνια πίσω και ήμουν πάρα πολύ μικρός για να ξέρω τι συνέβη. Το θέμα είναι ότι εκεί ήταν μια τεχνική συζήτηση, ποτέ η Ελλάδα δεν δέχτηκε, όπως είπε ο κ. Μπαμπινιώτης, ο ειδικός καθηγητής-γλωσσολόγος και φιλόλογος, κάτι τέτοιο. Κι έρχεται ο ΥΠΕΞ της χώρας μας και υιοθετεί αυτό που λέει η άλλη πλευρά, επιμένοντας ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί «μακεδονική» γλώσσα. Προκειμένου τι; Να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτά, κ. Πορτοσάλτε, είναι πρωτόγνωρα πράγματα, δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ιστορία. Είναι πιεσμένος ο κ. Κοτζιάς, το αντιλαμβάνομαι. Είναι υπόλογος, απολογείται. Αλλά δεν μπορεί να κάνει αυτά τα οποία έκανε χτες. Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν συμφώνησαν ουσιαστικά. Αν είχε υπάρξει συμφωνία, κ. Πορτοσάλτε, σήμερα δεν θα διαπραγματευόμασταν. Ουδείς, λοιπό, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν συμφώνησε.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από τον ΣΚΑΪ:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter