Και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ακύρωσε τη συμμετοχή του στη διάσκεψη στον Λευκο Οίκο

Και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ακύρωσε τη συμμετοχή του στη διάσκεψη στον Λευκο Οίκο

Η απόφαση του εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη, που ασχολείται με τα εγκλήματα στο Κόσοβο το 1998-99, να εισηγηθεί την απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσέλι επηρεάζει αρνητικά την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Είναι αμφίβολο πλέον αν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στον Λευκό Οίκο των ηγεσιών της Σερβίας και του Κοσόβου που ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο. Ο Χάσιμ Θάτσι χθες, μετά την ανακοίνωση των κατηγοριών, ακύρωσε την μετάβαση του στην Ουάσιγκτον και το Κόσοβο ήταν να εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι. Σήμερα ωστόσο ο Χότι ανακοίνωσε ότι «εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της χώρας μετά την απαγγελία κατηγοριών από την εισαγγελία του Ειδικού Δικαστηρίου» δεν μπορεί να μεταβεί στην Ουάσιγκτον. 

Δείτε επίσης: Χάγη: Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι – Δείτε το συγκλονιστικό «Κουτί της Πανδώρας» (Video)

Η ανακοίνωση αυτή έγινε από τις Βρυξέλλες όπου ο Χότι συναντάται με την ηγεσία της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την επανεκκίνηση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας. Το Βελιγράδι δεν σχολίασε ακόμη επίσημα τις εξελίξεις και παραμένει άγνωστο αν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει συνομιλητής από το Κόσοβο. Ανεπίσημες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάσκεψη στον Λευκό Οίκο θα αναβληθεί και θα οριστεί νέα ημερομηνία για την πραγματοποίηση της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter