Καιρός: Τι αλλάζει από την Κυριακή – «Θα ήταν “λάθος” να την ονομάζουμε “κακοκαιρία”»

Καιρός: Τι αλλάζει από την Κυριακή – «Θα ήταν “λάθος” να την ονομάζουμε “κακοκαιρία”»

Βροχερός θα είναι ο καιρός από την Κυριακή σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παραθέτει η ΕΜΥ αλλά και οι μετεωρολόγοι.  Σε ανάρτησή του, ο Θοδωρής Κολυδάς συμβουλεύει τους πολίτες να μη χαρακτηρίσουμε την αλλαγή του καιρού ως κακοκαιρία.

«Οι μετεωρολόγοι καθημερινά ξεχωρίζουν τις διαταραχές που πρόκειται να μας επηρεάσουν και υπολογίζουν χωρικά αλλά και χρονικά πότε αυτές θα έρθουν τελικά προς την περιοχή μας. Οι συνθήκες καθημερινά μπορεί να αλλάξουν, το γεωγραφικό τερραίν είναι πολύπλοκο, οι αποστάσεις μεγάλες , ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ατμοσφαιρικές διεργασίες μπορεί να τροποποιήσουν τις αέριες μάζες», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο διευθυντής της ΕΜΥ.

«Θα ήταν δε “λάθος” αυτήν την αλλαγή αυτή του καιρού, να την ονομάζουμε “κακοκαιρία”», καταλήγει.

Αναλυτικά η ανάρτηση Κολυδά

Σαν τα “μήλα των Εσπερίδων” προσμένουν κυρίως οι αγρότες τις βροχές που θα έρθουν από την Κυριακή και μετά στη χώρα μας. Το βασικό σύστημα έρχεται από τον Ατλαντικό και διέρχεται μέσω Γιβραλτάρ και Ισπανίας.

Οι μετεωρολόγοι καθημερινά ξεχωρίζουν τις διαταραχές που πρόκειται να μας επηρεάσουν και υπολογίζουν χωρικά αλλά και χρονικά πότε αυτές θα έρθουν τελικά προς την περιοχή μας. Οι συνθήκες καθημερινά μπορεί να αλλάξουν, το γεωγραφικό τερραίν είναι πολύπλοκο, οι αποστάσεις μεγάλες , ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ατμοσφαιρικές διεργασίες μπορεί να τροποποιήσουν τις αέριες μάζες.

Με αυτό το βίντεο γίνεται κατανοητή η δυσκολία της πρόγνωσης (ειδικά αν δεν έχει φανεί η διαταραχή). Αυτό το διαπιστώνουμε και τώρα που βρισκόμαστε μόλις 3 μέρες πριν ξεκινήσουν οι πολυπόθητες βροχές.

Θα ήταν δε “λάθος” αυτήν την αλλαγή αυτή του καιρού, να την ονομάζουμε “κακοκαιρία”.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το επόμενο τριήμερο

Σάββατο

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν και το βράδυ στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Πιθανότητα ασθενών βροχών μέχρι το απόγευμα στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και από το απόγευμα στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 16 με 18 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 19 και κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια με τοπικές βροχές, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, που στα κεντρικά το βράδυ θα ενταθούν.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ, που από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Δευτέρα

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο, σταδιακά από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ, που σταδιακά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 5 με 6 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Διαβάστε επίσης: «Χιόνια και μεγάλος όγκος νερού»: Πότε αλλάζει ο καιρός – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter