Καιρός «Hot – Dry – Windy»: 6-8 βαθμοί πάνω μέχρι τέλος του μήνα – Τι είναι το φαινόμενο (Audio)

Καιρός «Hot – Dry – Windy»: 6-8 βαθμοί πάνω μέχρι τέλος του μήνα – Τι είναι το φαινόμενο (Audio)

«Η Ελλάδα ζει σε καυσωνικές συνθήκες. Μέχρι τέλος Ιουνίου θα είμαστε 6-8 βαθμούς πάνω από το κανονικό», σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, αναλύοντας το φαινόμενο «Hot – Dry – Windy».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «Ήδη η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι ανεβασμένη, έχει δηλαδή ανέβει η θερμοκρασία από χθες και όλη την εβδομάδα θα έχουμε ανεβασμένες τιμές. Θα είμαστε στα όρια του καύσωνα στη Δυτική Ελλάδα με 40 βαθμούς, 38 στην Αθήνα και 39 σε αρκετές περιοχές.

Άρα, λοιπόν έχουμε ένα θερμό καιρό. Εν τω μεταξύ τα μελτέμια, ο γνωστός βόρειος άνεμος ο οποίος πνέει στο Αιγαίο κάθε καλοκαίρι, έχει ήδη ξεκινήσει και πνέει και η εντάσεις του τις επόμενες ώρες θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ. Άρα, έχουμε ζέστη και έναν καιρό ανεμώδη θα λέγαμε σε συνάρτηση με την ξηρότητα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αλλά και την έλλειψη υγρασίας στα εδάφη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που. Άρα, λοιπόν ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει αρκετό νερό. Υπάρχει μεγάλη ξηρασία στα εδάφη. Επομένως, έχουμε ένα κοκτέιλ επικίνδυνο. Δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες για εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Αυτός είναι και ο «Hot-Dry-Windy, ο ζεστός, ξηρός και ανεμώδης καιρός».

Οι περιοχές που αναμένεται να είναι στο «κόκκινο»

«Πρέπει να προσέχουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν μια εμμονή θα έλεγα αυτό το μήνα. Ήδη είχαμε ένα καύσωνα με θερμοκρασίες οι οποίες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ για αρκετές δεκαετίες. Θα έχουμε καυσωνικές συνθήκες στη Δυτική Ελλάδα, στη Μεσσηνία, στην Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, στην Ήπειρο, σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Στερεάς», υπογράμμισε ο κ. Τσατραφύλλιας.

Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές δεν αποκλείεται να έχουμε και εκεί προβλήματα αλλά βέβαια μπορεί και δυσμενείς συνθήκες. Νομίζω δηλαδή ότι η χώρα πρέπει αυτή τη βδομάδα τουλάχιστον να μπει σε μια κατάσταση εγρήγορσης και συναγερμού, γιατί θα είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα. Φαίνεται λοιπόν, ότι οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα θα διατηρηθούν 6 με 8 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό, το κανονικό για την εποχή».

Διαβάστε επίσης:

Ο πίνακας του Οθωναίου που εξαφάνισε ο Αυγενάκης και… επανεμφανίστηκε πίσω από τον Τσιάρα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter