Κακοκαιρία Elias: Συναγερμός για ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο»

Κακοκαιρία Elias: Συναγερμός για ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο»

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το έκτακτο δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, με την κακοκαιρία Elias να πλήττει από τη Δευτέρα κυρίως τις περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι μετεωρολόγους κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κακοκαιρία «Elias» αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη, με τα ύψη βροχής σε συγκεκριμένα σημεία (κυρίως ορεινά) να φτάνουν μέχρι και τα 300 χιλιοστά το πρώτο διήμερο.

Μαρουσάκης: Έχει αργή εξέλιξη και θα πάρει παράταση η κακοκαιρία

«Το βαρομετρικό χαμηλό παραμένει εγκλωβισμένο στο Ιόνιο» είπε μιλώντας στο Open και εξήγησε ότι αυτή την ώρα, επηρεάζονται από αυτό το βαρομετρικό χαμηλό, η Βόρεια Πελοπόννησος με καταιγίδες, οι οποίες κατευθύνονται βορειότερα. Αναμένεται να περάσουν τον Κορινθιακό και να χτυπήσουν τις επόμενες ώρες τη Κεντρική Στερεά και συγκεκριμένα τη Λαμία και τη Σπερχειάδα. Από τα ξημερώματα αναμένεται να χτυπήσουν την περιοχή της Θεσσαλίας σύμφωνα με τον Κλέαρχος Μαρουσάκη, ενώ το σκηνικό αναμένεται να είναι το ίδιο και αύριο.

«Θα πάρει μία παράταση η κακοκαιρία. Θα πάμε σίγουρα μέχρι την Πέμπτη με τις ενδείξεις να θέλουν περαιτέρω επιδείνωση του καιρού από αύριο» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Μπαράζ» μηνυμάτων από το 112

Την Τρίτη μηνύματα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλησαν στις περιοχές της Πάτρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, καθώς και της Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Μαγνησίας και βόρειας Εύβοια και Καρδίτσας που προειδοποιούν για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Το 112 ήχησε και στην Αττική το βράδυ της Τρίτης (26/9) λόγω της κακοκαιρίας Elias.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για αύριο Τετάρτη. Αποφύγετε τις μετακινήσεις», ήταν το μήνυμα από το 112 μέσω του οποίου ειδοποιήθηκαν κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής το βράδυ της Τρίτης, ενώ υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της ίδιας μέρας εστάλη «κατά λάθος» μήνυμα 112 στους κατοίκους της Αττικής. Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι οι κεραίες «έπιασαν» το μήνυμα και, έτσι, την προειδοποίηση έλαβαν στα κινητά τους κάποιοι κάτοικοι.

Πού αναμένονται καταιγίδες

Την Τρίτη οι βροχές και οι καταιγίδες συνεχίζονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και τις βραδινές ώρες τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: Στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας. ( Χάρτης 2)

emy.gr

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τηδυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

emy.gr

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Mε τα σημερινά στοιχεία δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά η Αττική αν και με το πέρασμα της διαταραχής ανατολικότερα δεν αποκλείονται εκτός από τις βροχές και καταιγίδες.

emy.gr

Διαβάστε σχετικά: Κακοκαιρία Elias: Ήχησε το 112 σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο

Κακοκαιρία Elias: Στο επίκεντρο και η Αττική – Επιδείνωση την Τετάρτη με μεγάλα ύψη βροχής (LIVE)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter