Κακοκαιρία Elias: Στο επίκεντρο και η Αττική – Επιδείνωση την Τετάρτη με μεγάλα ύψη βροχής (LIVE)

Κακοκαιρία Elias: Στο επίκεντρο και η Αττική – Επιδείνωση την Τετάρτη με μεγάλα ύψη βροχής (LIVE)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Elias, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές περιοχές όπως η Ήπειρος η Αχαΐα αλλά και η πολύπαθη Θεσσαλία, λόγων των ισχυρών καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων. Η κακοκαιρία αναμένεται να επιδεινωθεί τις αμέσως επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κακοκαιρία «Elias» αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη, με τα ύψη βροχής σε συγκεκριμένα σημεία (κυρίως ορεινά) να φτάνουν μέχρι και τα 300 χιλιοστά το πρώτο διήμερο. Η πιο δύσκολη ημέρα – συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής – αναμένεται να είναι η Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Elias: Πότε φτάνει στην Αττική – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» (LIVE)

LIVE η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο μέχρι το πέρας της Τρίτης 26/09, δεχόμενες τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Την Τετάρτη 27/09, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο – ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια – η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τετάρτης 27/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τρίτη 26/09 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), ενώ την Τετάρτη 27/09 θα αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Διαβάστε σχετικά: Κακοκαιρία Elias: Σφυροκόπημα σε Λάρισα, Καρδίτσα και Ξυλόκαστρο – Μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές (Live χάρτης)

Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

«Αρκετά δύσκολη ημέρα» θα είναι η σημερινή καθώς η κακοκαιρία Elias θα δείξει τα δόντια της, όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Open τόνισε πως η κακοκαιρία ίσως δώσει φαινόμενα στην Αττική από το απόγευμα της Τρίτης αλλά οι πιο δύσκολες ημέρες είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη.

Αναλυτικότερα, εξηγώντας ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο», υπογράμμισε: «Είναι μια ζώνη η οποία εκτείνεται από τα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας και φτάνει μέχρι τα νοτιότερα τμήματα της Πελοποννήσου και από τα πιο ανοιχτά τμήματα του ιονίου μέχρι και το δυτικό Αιγαίο. Σε αυτές τις περιοχές θέλει προσοχή, θα πέσει μεγάλος όγκος νερού, δεν αποκλείεται να έχουμε και προβλήματα», ανέφερε στη σημερινή του πρόγνωση.

Το σενάριο

Όπως εξήγησε υπάρχει ένα ακόμα σενάριο για την εξέλιξη του καιρού σύμφωνα με το οποίο: «το χαμηλό βαρομετρικό να κινηθεί προς το νότιο Ιόνιο, να οργανωθεί ακόμη περισσότερο και έπειτα να κινηθεί ανατολικά, να περάσει δηλαδή από τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Αυτό σημαίνει πως στο τελείωμα της να επηρεάσει και τα ανατολικά και νότια, δηλαδή ανατολική Στερεά, ανατολική και νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα».

Η Αττική

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη καταιγίδες να αναμένονται από το απόγευμα της Τρίτης στην Αττική. Όπως εξήγησε, οι πιο δύσκολες ημέρες είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη.

Και πρόσθεσε: «Και αύριο θα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά για να απασχολήσει και περιοχές της Εύβοιας, περιοχές των Σποράδων, προς τα δυτικότερα τμήματα στο Αιγαίο. Ο μεγαλύτερος όγκος νερού αναμένεται να πέσει προς τα νότια τμήματα της Θεσσαλίας και η Εύβοια θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Μεγάλη προσοχή στη Λαμία, στη Μακρακώμη, στη Στυλίδα, προς τα Καμένα Βούρλα».

Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

Η κακοκαιρία «Elias» θα επηρεάσει και σήμερα περιοχές της χώρας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και την Τετάρτη ενώ βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Αρτας και Πρέβεζας).
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νότια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 2 με 3 βαθμούς σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα δυτικά τους 24 με 26 και στα ανατολικά τους 28 με 31 βαθμούς κελσίου.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που γρήγορα θα σταματήσουν ενώ από το απόγευμα θα εκδηλωθούν εκ νέου σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα νότια τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στην κεντρική Στερεά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το απόγευμα στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα δυτικά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 27-09-2023

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς τις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στο νομό Φθιώτιδας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί πρόσκαιρα 6 με 7 μποφόρ, βαθμιαία όμως στα νότια πελάγη θα στραφούν σε νότιους ενώ στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα δυτικά τους 24 με 26 και στα ανατολικά τους 28 με 30 βαθμούς κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28-09-2023

Στα ανατολικά, τα κεντρικά και τα νότια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στις Σποράδες, τη Μαγνησία και τη βόρεια Εύβοια, σταδικά όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-09-2023

Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30-09-2023

Στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στη νότια νησιωτική χώρα και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απογευμα, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δείτε επίσης: Υπό τον φόβο της κακοκαιρίας Elias οι κάτοικοι της Θεσσαλίας – Δημιουργούν αναχώματα έξω από τα σπίτια τους

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter