Καλαματιανός: «Να αποσύρετε άμεσα το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τις Ιδιωτικές Σχολές»

Καλαματιανός: «Να αποσύρετε άμεσα το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τις Ιδιωτικές Σχολές»

Για «ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος», έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, σχετικά με τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Ο Διονύσης Καλαματιανός εγκάλεσε την κυβέρνηση μιλώντας για «πολιτειακή εκτροπή». «Το σχέδιο νόμου που εισάγετε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αντισυνταγματικό. Αποτελεί μια ξεκάθαρη και ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κανονικά σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να τελειώσει η συζήτηση. Γι’ αυτό ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου στηρίζεται στην τήρησή του Συντάγματος. Το άρθρο 16 ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαγορεύεται. Δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας η παράκαμψης του Συντάγματος. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίασή του. Κατά το Σύνταγμα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να παρέχεται στο πλαίσιο συμβατικών σχέσεων ως παροχή υπηρεσιών», σημείωσε.

«Τα Πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι καθηγητές δεν είναι εργαζόμενοι που συνδέονται με σχέση εργασίας και υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα οποιουδήποτε εργοδότη. Εσείς επιχειρείτε να καταργήσετε ένα συνταγματικό άρθρο με έναν υποδεέστερο τυπικό νόμο. Ακροβασίες επικίνδυνες για το πολίτευμά μας, για τη δημοκρατία μας και το Κράτος Δικαίου».

Διαβάστε επίσης: «Κούγκι» στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ: 4 κόμματα ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου – «Συνιστά πολιτειακή εκτροπή»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter