«Κούγκι» στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ: 4 κόμματα ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου – «Συνιστά πολιτειακή εκτροπή»

«Κούγκι» στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ: 4 κόμματα ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου – «Συνιστά πολιτειακή εκτροπή»

Με το «καλημέρα» άναψαν τα αίματα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την πρώτη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο που θεσπίζει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καθώς τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης -μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ- αιτήθηκαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου λόγω παραβίασης του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 16.

Συγκεκριμένα, τον χορό άνοιξε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος τόνισε πως «καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει», επικαλούμενος αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και τις τοποθετήσεις «δεκάδων συνταγματολόγων που λένε ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο».

Επισήμανε, επίσης, πως το νομοσχέδιο προκαλεί «πολιτειακή εκτροπή» και πως «δεν μπορεί να περάσει» λόγω της παραβίασης του Συντάγματος. Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ συνηγόρησαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ο ειδικός αγορητής της Νίκης ξεκαθάρισε πως θα κατατεθεί ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια.

Παράλληλα, βουλευτές έπαιρναν τον λόγο για να επαναλάβουν την ίδια επιχειρηματολογία, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά και αποτυπώνει τη μαζική αντίδραση κατά του νομοσχεδίου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χρήστο Κέλλα, να ισχυρίζεται πως η Επιτροπή δεν μπορεί να κρίνει ζητήματα συνταγματικότητας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αντέτεινε πως το σχέδιο νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών στην πατρίδα μας, την επιστροφή φοιτητών και τη μετατροπή της Ελλάδας σε «περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

Αναρωτήθηκε δε «αν θέλουμε να ρυθμιστεί το El Dorado» της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με το κράτος να ασκεί κυριαρχία ρυθμίζοντας ένα αρρύθμιστο πεδίο. Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Παύλος Πολάκης, κατηγορώντας την πλειοψηφία και προσωπικά τη Νίκη Κεραμέως για την κατάργηση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης προκειμένου να βρεθούν «πελάτες» για τα κολέγια.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός επανέλαβε εμμέσως το επιχείρημα που είχε προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις ότι το άρθρο 16 θεσπίστηκε επί Χούντας, αλλά εξωράισε την αποστροφή του, προσθέτοντας πως οι όροι συνέχισης της ισχύς του άρθρου (επί Κωνσταντίνου Καραμανλή) ήταν εντελώς διαφορετικοί.

Επικαλέστηκε τις γνωμοδοτήσεις των συνταγματολόγων Βασίλειου Σκουρή, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φίλιππου Σπυρόπουλου, παραθέτοντας τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που -κατά την περιγραφή του- αποτελούν δικλείδες ασφαλείας για τον τρόπο λειτουργίας των μη κρατικών ΑΕΙ.

Διαβάστε επίσης: Ιδιωτικά πανεπιστήμια: 12 σύλλογοι ακαδημαϊκών αποδομούν το νομοσχέδιο

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στη Βουλή το νομοσχέδιο – Κλιμακώνουν τον αγώνα οι φοιτητές

Βροντερό «όχι» των φοιτητών στα σχέδια Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter