«Καμπάνα» Ανδρουλάκη ακόμα και για «καρατομήσεις» στο ΠΑΣΟΚ όσων δρουν αντικομματικά

«Καμπάνα» Ανδρουλάκη ακόμα και για «καρατομήσεις» στο ΠΑΣΟΚ όσων δρουν αντικομματικά

Επαναφέρει το ζήτημα της ενότητας και της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, που παράλληλα όμως δεν αποφεύγει να προειδοποιεί ακόμα και για «καρατομήσεις» από τα κομματικά ψηφοδέλτια όσων  υπονομεύουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις εκλογές και την διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στην κεντρική πολιτική σκηνή!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σκληραίνει τη στάση του και προς το εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη και εκτός κομματικού πεδίου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά  ότι δεν θα διστάσει να αντιμετωπίσει με αυστηρότητα όσους επιχειρήσουν να προτάξουν τους «ιδιοτελείς σκοπούς» τους και να τους χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο ανάσχεσης της πολιτικής πορείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Από τη μια είναι οι καταγγελίες της Χαριλάου Τρικούπη κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και την εν γένει πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, εκ παραλλήλου με την αντίθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στον λεγόμενο “λαϊκισμό” του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όμως, εκτοξεύονται σαφείς τροχιοδεικτικές βολές προς το εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη για αντικομματικές  συμπεριφορές ή για μη αποδεκτές τοποθετήσεις επί κρίσιμων ζητημάτων που έρχονται σε αντίθεση με επιλογές «της βάσης της παράταξης»  και μπορεί να οδηγήσουν τους φορείς τους στην έξοδο ακόμα και  νυν βουλευτές ή να αποκλείουν άλλους από την ένταξη στα ψηφοδέλτια.

Δεν προκάλεσε έκπληξη η διατύπωση Ανδρουλάκη, κατά την ομιλία του στο Ζάππειο (3 .9.2022) όταν έλεγε – προφανέστατα εξ αφορμής  του σάλου από τις δηλώσεις του βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τις οποίες ο ίδιος ανασκεύασε- ότι «δεν θα αφήσω κανέναν να ρίξει σκιά στην πολιτική μου διαδρομή! (…). Είναι προφανές όμως ότι όποιος δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, και εννοώ τη Συνθήκη της Λωζάνης, που σφυρηλάτησαν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, δεν θα έχει καμία θέση στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης».

Όμως, είχε ευρύτερη σημασία  η τοποθέτηση Ανδρουλάκη στο τελευταίο τμήμα της ίδιας ομιλίας,  με το οποίο έκλεισε το διήμερο φεστιβάλ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ιδρυτική διακήρυξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Με αυτό  άφησε ανοιχτές ερμηνείες    για στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας  που ξεπερνούν τα εσκαμμένα  και οι κινήσεις τους έρχονται σε αντίθεση με αποφάσεις που ελήφθησαν από τη βάση του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές διαδικασίες. Το μυαλό πολλών πήγε μεταξύ άλλων στην “δεξιά πτέρυγα” (παρά τη γενική τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ) ακούγοντας όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Ζάππειο. Προτού φτάσει στο δια ταύτα ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέπτυξε σαν σε βήματα τις εξής θέσεις:

-ισχύει το παλιό σύνθημα “ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά”  («Τα γεγονότα αποδεικνύουν το τελευταίο διάστημα ότι ο λαός ακόμα κι αν ήθελε να ξεχάσει τι σημαίνει Δεξιά, είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του για να τους το θυμίζει συνεχώς με τις πρακτικές του»).

-παράλληλα όμως δεν θέλει ο λαός μας γυρίσει σε μια περίοδο, «όπως αυτή του κ.Τσίπρα και του κ. Καμμένου, που ακόμα και τώρα προσπαθεί να ξεχάσει».

-στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι «να γίνει κυβέρνηση, να παράξει πλούτο για τον λαό, να τον διανέμει δίκαια και να ενισχύσει τους θεσμούς και τη δημοκρατία».

Και ποιο είναι το επιστέγασμα αυτής της ρητορικής Ανδρουλάκη για τον τρόπο που θα κινηθεί από τούδε και στο εξής σε αυτή την πορεία; «Θα προχωρήσουμε με ενότητα, ισχυρή προγραμματική αυτονομία και καθημερινή δουλειά μέσα στην κοινωνία», είπε στο τέλος της ομιλίας του στο Ζάππειο. Για να προσθέσει ηχηρά και αυστηρά:  «Δεν θα επιτρέψω κανείς να βάλει εμπόδιο τους ιδιοτελείς του σκοπούς σε αυτή τη πορεία, διότι αυτή η πορεία θα είναι νικηφόρα ό,τι και αν σκαρφίζονται κάποιοι. Θα σεβαστούμε από την αρχή ως το τέλος τις αποφάσεις της βάσης της παράταξης»!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ουσιαστικά κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματός του να αφήσουν τις προσωπικές τακτικές και να ενδυναμώσουν το προφίλ του ΠΑΣΟΚ  ως κόμματος που ο κόσμος μπορεί να εμπιστευθεί  « ώστε οι πολίτες να μην χρειαστεί να διαλέξουν μεταξύ δύο εξίσου κακών επιλογών που συσσώρευσαν αδιέξοδα, προβλήματα και κακοποίησαν τους θεσμούς(…)».

Προφανώς η «καμπάνα» μοιάζει να ακούγεται εσωκομματικά μεταξύ άλλων για τη στάση που ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα -και με αφορμή την υπόθεση της τηλεφωνικής παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη- ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή που, πάντως, όπως έλεγαν από το επιτελείο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέκρουσαν πρύμναν.

Οι ίσες αποστάσεις και τα πυρά στη ΝΔ για τα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου

Πάντως,  η  απόσταση που προκάλεσαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ  μέσω του λογισμικού predator και η τηλεφωνική παρακολούθηση του από την ΕΥΠ , δεν  παραπέμπει σε σύγκλιση με την Κουμουνδούρου μετεκλογικά.

Μάλιστα, είναι  ποικίλες οι αναλύσεις για τη  νέα παρέμβαση της  Χαριλάου Τρικούπη, το απόγευμα της Δευτέρας (5.9.2022)  που ξαναφέρνει  το ζήτημα της δυνατότητας που έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να εγκρίνει την άρση απορρήτου, ώστε να υπάρξει θεσμική ενημέρωση για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. κατά μια εκδοχή, είναι και σωσίβιο για να μην διαλυθούν πλήρως οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και βαλβίδα αποσυμπίεσης για  τις ισορροπίες εντός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μεταξύ της αντιΣΥΡΙΖΑ πτέρυγας και της αντιΝΔ πτέρυγας

Από την άλλη, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν σταματά  σε επίπεδο ρητορικής, αν μη τι άλλο, τις επιθέσεις προς το Μαξίμου.

Δείγμα πολιτικής αμετροέπειας και αλαζονείας της ΝΔ σε συνδυασμό με τον φόβο του Μαξίμου να μην χάσει την καρέκλα της εξουσίας αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Κατά την Χαριλάου Τρικούπη, τα σενάρια για νέο εκλογικό νόμο δείχνουν τον τρόπο διαχείρισης των θεμάτων που προκύπτουν και τις αντιλήψεις διακυβέρνησης της ΝΔ ,σε μια περίοδο που εντείνεται η σταδιακή φθορά της από τις εξελίξεις τόσο με τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις  όσο και με τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση με την ενέργεια . Είναι χαρακτηριστικό ότι το  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προέβαλε εν είδει διαρροής το εξής σχόλιο σχετικά με τα κυβερνητικά σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου:  «η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Δεν έχουν μέτρο γι΄ αυτό είναι ικανοί να αλλάξουν και τον εκλογικό νόμο»…

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να άρει το απόρρητο

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κυβερνητική οπισθοχώρηση για την άρση απορρήτου, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη: «Παρακρατικός μηχανισμός ήθελε το ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter