«Καμπανάκι» για το φαινόμενο greedflation στην ΕΕ – Τα επιχειρηματικά κέρδη «φουσκώνουν» τον πληθωρισμό

«Καμπανάκι» για το φαινόμενο greedflation στην ΕΕ – Τα επιχειρηματικά κέρδη «φουσκώνουν» τον πληθωρισμό
Πηγή φωτογραφίας AP Images

Πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ καταρρίπτει τη ρητορική που έχει υιοθετήσει -μεταξύ άλλων- και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που επανειλημμένα έχει ορίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τον κύριο υπαίτιο για την έκρηξη ακρίβειας στα βασικά είδη αλλά και τον πληθωρισμό όσον αφορά την ΕΕ. Συγκεκριμένα, σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταγράφει ότι το 45% των αυξήσεων τιμών από τις αρχές του 2022 αντιστοιχεί στα εταιρικά κέρδη. Εν ολίγοις η «απληστία» των μεγάλων επιχειρήσεων τροφοδοτεί περαιτέρω τον πληθωρισμό στις χώρες του Ευρώ, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το 45% των αυξήσεων τιμών από το 2022 στην Ευρωζώνη αντιστοιχεί στα κέρδη των επιχειρήσεων, με ένα 40% να αντιστοιχεί στα κόστη εισαγωγής, ένα 25% στα κόστη εργασίας και με τους φόρους να έχουν μια ελαφριά αποπληθωριστική επίδραση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% έως το 2025, οι επιχειρήσεις «θα πρέπει να αποδεχθούν μικρότερα κέρδη».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «greedflation» (από τη σύνθεση των όρων “πληθωρισμός” και “απληστία”) με το ΔΝΤ να επισημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής εξαρτάται περισσότερο από τη συγκράτηση των επιχειρηματικών κερδών και λιγότερο από τον έλεγχο των μισθολογικών αυξήσεων.

Τη θέση του ΔΝΤ σχετικά με το «greedflation» υιοθετεί και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεση που παρουσιάστηκε την Τρίτη από τον επικεφαλής, Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού κάνουν λόγο για συνέχιση της ακρίβειας με τον πληθωρισμό να κινείται πάνω από τα όρια που έχουν τεθεί από την ΕΚΤ, όσον αφορά την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, γίνεται πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 4,6% για το 2023 και μείωση του δείκτη στο 2,3% το 2024, ενώ πληθωριστικές πιέσεις «επιμένουν», δεδομένο που αναδεικνύεται με την επιτάχυνση του πυρήνα του πληθωρισμού στο 8,1% τον Μάιο από 4,8% τον αντίστοιχο μήνα το 2022.

Παράλληλα, ο κ. Κουτεντάκης επισημαίνει ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ έχουν συμβάλλει στο να διαμορφωθούν προσδοκίες οι οποίες πρέπει να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα, «ενώ εκκρεμεί η διαμόρφωση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2025 και εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η δημοσιονομική πολιτική των επόμενων ετών».

Βάσει των παραπάνω, επισημαίνεται με νόημα στην έκθεση ότι «θα πρέπει, επομένως, τα μόνιμα επεκτατικά μέτρα να έχουν εκ των προτέρων διασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από μόνιμες πηγές εσόδων, ώστε οι δημοσιονομικές προοπτικές να μην αποκλίνουν από τις συνθήκες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το φαινόμενο greedflation είχε τοποθετηθεί, στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΚΤ, καταγράφοντας την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη εντός του 2023.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter