«Καμπανάκι» της ευρωομάδας Renew Europe για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα με φόντο τη δολοφονία Καραϊβάζ

«Καμπανάκι» της ευρωομάδας Renew Europe για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα με φόντο τη δολοφονία Καραϊβάζ

«Καμπανάκι» για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα «χτυπάει» με ανακοίνωσή της η ευρωομάδα των φιλελευθέρων Renew Europe με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, και την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των ελληνικών αρχών αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη «για τη συνολική υποχώρηση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα».

«Δύο χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Η ομάδα Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο υπέρμαχος της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές μας καλούν τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν το έγκλημα το συντομότερο δυνατό και να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη, καθώς αυτή η ανεξιχνίαστη δολοφονία ρίχνει βαριά σκιά στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη για έναν νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που θα εγγυάται τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης» επισημαίνει η ανακοίνωση της ευρωομάδας, η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Το Renew Europe παραμένει επίσης πολύ ανήσυχο για τη συνολική υποχώρηση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ασκεί ανελεύθερες πρακτικές που έχουν πολύ μικρή σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Οι ευρωβουλευτές μας καλούν τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να επανορθώσει την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, των υποκλοπών, της διαφθοράς, της διαφάνειας και του κράτους δικαίου».

Η ανακοίνωση συνεχίζει παραπέμποντας σε δηλώσεις των ευρωβουλευτών του Renew Europe, Γιώργου Κύρτσου και Σόφι ιντ Βελντ.

«Η Ελλάδα παραμένει το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ όπου ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε χωρίς οι αρχές να μπορέσουν να βρουν τους ενόχους και όπου δεν έχει δοθεί επίσημη ενημέρωση στο κοινό για την πρόοδο του έρευνα. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε – χρειάζονται απαντήσεις. Ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο τοπίο μέσων όπου οι δημοσιογράφοι μπορούν να απαγάγουν τη δουλειά τους με ασφάλεια είναι ο κεντρικός πυλώνας για κάθε υγιή δημοκρατική κοινωνία. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιταχύνουν τις έρευνες για την επίλυση του εγκλήματος και την οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Γιώργος Κύρτσος.

Την ίδια στιγμή, η ολλανδή Σόφι ιντ Βελντ, συντονίστρια της ομάδας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) κατέληξε τονίζοντας: «Η συγκλονιστική κατάσταση στην Ελλάδα ακολουθεί το τυπικό βιβλίο του οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου. Η αντίδραση της ΕΕ δεν μπορεί να είναι πολύ αργή, όπως ήταν συχνά στο παρελθόν. Το Κοινοβούλιο πρέπει να πρωτοστατήσει εδώ ως θέμα προτεραιότητας. Η προστασία του κράτους δικαίου πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της προστασίας των κομματικών συμφερόντων. Δεν μπορούμε να κλωτσήσουμε το κουτάκι όταν πρόκειται για τις βασικές μας αξίες».

Διαβάστε επίσης:

Σύζυγος Καραϊβάζ: «Οι ευρωβουλευτές απορούν γιατί αργεί τόσο πολύ η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου» (Video)

Απτόητη η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τη διεθνή κατακραυγή για το κράτος δικαίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter