Κάν’ το όπως η Γαλλία

Κάποιες χώρες επιλέγουν να βαδίζουν μπροστά και κάποιες άλλες επιμένουν να μένουν κολλημένες στο παρελθόν.

Η Γαλλία είναι από αυτές που επιλέγουν να ανοίγουν τον δρόμο και γίνονται πρότυπο για άλλες, βοηθώντας στην ισότητα ευκαιριών και υποχρεώσεων μεταξύ των νέων γονέων. 

Αλλωστε η ιδιότητα του γονέα δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Αυτό έκανε το 2002, όταν θεσμοθέτησε άδεια πατρότητας έντεκα ημερών και αποτέλεσε πρότυπο. Ακολούθησαν η Ισπανία θεσμοθετώντας άδεια πατρότητας 16 ημερών, η Πορτογαλία 20 ημερών, η Νορβηγία και η Δανία 14. 

Σήμερα o στόχος του Παρισιού παραμένει ο ίδιος, διπλασιάζοντας τις ημέρες άδειας για τους νέους πατεράδες στις 28 ημέρες, από την 1η Ιουλίου του 2021. Μάλιστα η κυβέρνηση Μακρόν είναι πρόθυμη να επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τη νομοθεσία, που θα φτάνουν ακόμη και τις 7.500 ευρώ. 

Η νέα αυτή νομοθεσία έρχεται ενώ δεκάδες άλλες προηγμένες χώρες δεν έχουν καν προνοήσει για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής οργάνωσης Promundo, μόνο οι 94 από τις 187 χώρες του πλανήτη έχουν θεσμοθετήσει άδεια πατρότητας με αποδοχές – από λίγων ημερών μέχρι λίγων εβδομάδων. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα είναι απογοητευτικά. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή παρά προς μίμηση, με τις ημέρες της άδειας πατρότητας να μην αγγίζουν καν διψήφιο αριθμό. 

Αν και θέλει να βαδίζει βάσει ευρωπαϊκών προτύπων, πολύ συχνά παρεκκλίνει, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, που η άδεια πατρότητας είναι μόλις δύο ημέρες. Μία την ημέρα της γέννας και άλλη μία για να χωνέψει μάλλον τη νέα του ιδιότητα. Την τρίτη η ζωή συνεχίζεται… 

Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο. Κάν’ το όπως η Γαλλία.