Καναδάς: Ο καπνός από τις πυρκαγιές στο Κεμπέκ έφτασε μέχρι τη Νορβηγία

Καναδάς: Ο καπνός από τις πυρκαγιές στο Κεμπέκ έφτασε μέχρι τη Νορβηγία

Μέχρι και την Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Νορβηγία έφτασε ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε εδώ και εβδομάδες στον Καναδά, θέτοντας εν αμφιβόλω την ποιότητα του αέρα για περίπου 75 εκατομμύρια ανθρώπους σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το CNN, τις τελευταίες ημέρες τα σύννεφα καπνού έχουν απλωθεί από τον Καναδά μέσω της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και έχουν φτάσει στη Νορβηγία.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας της Νορβηγίας (NILU) κατάφεραν να ανιχνεύσουν την αύξηση του καπνού χρησιμοποιώντας ευαίσθητα όργανα και να επιβεβαιώσουν την προέλευσή του χρησιμοποιώντας μοντέλα πρόβλεψης.

Οι άνθρωποι στη Νορβηγία μπορεί να μυρίσουν και και να παρατηρήσουν τον καπνό ως μια ελαφριά ομίχλη, αλλά, σε αντίθεση με πόλεις των ΗΠΑ που έχουν δει επικίνδυνη ρύπανση και δεν θα πρέπει να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους, δήλωσε ο Νικόλαος Ευαγγελίου, επιστήμονας στο NILU. «Οι πυρκαγιές που ταξιδεύουν από τόσο μεγάλες αποστάσεις φτάνουν πολύ αραιές», δήλωσε στο CNN.

Τις επόμενες ημέρες, το νέφος αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλα τμήματα της Ευρώπης, αλλά είναι απίθανο οι άνθρωποι να είναι σε θέση να μυρίσουν ή να παρατηρήσουν τον καπνό, δήλωσε ο Ευαγγελίου.

Δεν είναι ασυνήθιστο ο καπνός από δασικές πυρκαγιές να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις. «Ο καπνός από τις πυρκαγιές όπως αυτές στον Καναδά εγχέεται σε μεγάλα υψόμετρα, παραμένοντας έτσι στην ατμόσφαιρα περισσότερο και είναι ικανός να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις», κατέληξε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ο Καναδάς καίγεται, οι ΗΠΑ πνίγονται από τους καπνούς (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter