Καραμανλής στην Εξεταστική: Επιμένει στο ανθρώπινο λάθος για να βγει από το κάδρο

Καραμανλής στην Εξεταστική: Επιμένει στο ανθρώπινο λάθος για να βγει από το κάδρο

Στο ανθρώπινο λάθος και τη μη τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας των τρένων επέμεινε για πολλοστή φορά ο Κώστας Καραμανλής, προσπαθώντας να αποσείσει όσα του προσάπτονται για το έγκλημα των Τεμπών.

«Αν κάποια πλευρά (σ.σ. μηχανοδηγοί και σταθμάρχης) τηρούσε τον κανονισμό, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί» είπε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και συμπλήρωσε πως τα συστήματα θα αύξαναν μεν το επίπεδο ασφαλείας, αλλά αυτό δεν παρέχει βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν την τραγωδία.

Υποστήριξε δε ότι τα συστήματα χειρίζονται άνθρωποι και γι’ αυτό είναι «πιο σημαντικό να τηρείται ευλαβικά ο κανονισμός κυκλοφορίας», ισχυριζόμενος παράλληλα πως η ολοκλήρωση της σύμβασης 717 δεν θα μπορούσε να υπερνικήσει τις παραβιάσεις του κανονισμού.

Τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Μεταφορών έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με όσα κατέθεσαν τα τρία μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέταξε το πόρισμα Γεραπετρίτη, καθώς υπογράμμισαν πως αν υπήρχε το σύστημα ETCS (σύστημα αυτόματης πέδησης), το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

Για τη σύμβαση 717, ανέφερε αρχικά πως το πρόβλημα ήταν ότι και η ΕΡΓΟΣΕ είχε ομολογήσει στο παρελθόν ευθύνες και αυτό θα οδηγούσε σε αποζημιώσεις των αναδόχων σε περίπτωση προσφυγής του Δημοσίου στη δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι επί ημερών του ξεμπλόκαρε το έργο.

Σημείωσε, επίσης, πως οι παρατάσεις της σύμβασης επί ημερών του στο υπουργείο δόθηκαν «στο πλαίσιο της νομιμότητας και κατόπιν εισηγήσεων υπηρεσιακών παραγόντων», προσθέτοντας πως χωρίς την έβδομη παράταση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο.

Από εκεί και πέρα, εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία και κατηγόρησε ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης ότι έχουν συντάξει ήδη πόρισμα για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ενώ περιέγραψε μία δυστοπική κατάσταση υποστελέχωσης και υποχρηματοδότηση που οδήγησε σε ελλειμματική συντήρηση όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού.

«Μετωπική» Κόκκαλη – Καραμανλή

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του Βασίλη Κόκκαλη και του Κ. Καραμανλή κατά την εξέταση του τελευταίου από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο κ. Κόκκαλης ρώτησε τον μάρτυρα αν προτίθεται να αρθεί η βουλευτική του ασυλία για να δικαστεί από φυσικό δικαστή, ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος, τονίζοντας πως «δεν κρύβομαι».

«Είστε προκλητικός» αντέτεινε ο Β. Κόκκαλης, με τον μάρτυρα να τον κατηγορεί ότι «παίζει πολιτικό θέατρο». «Είστε πολιτικός ψεύτης» ανταπάντησε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν ο κ. Κόκκαλης ρώτησε γιατί δεν συναίνεσε στις προτάσεις σύστασης Προανακριτικής, ο μάρτυρας επικαλέστηκε γενικά και αόριστα τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια και τη σχετική ψηφοφορία. «Εσείς τι ψηφίσατε;» επανήλθε ο κ. Κόκκαλης, με τον μάρτυρα να αντιτείνει: «Λυπάμαι που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις».

Ενδεικτικό του ύφους και της στάσης του κ. Καραμανλή ήταν πως δύο φορές εν τη ρύμη του λόγου του αποκάλεσε δις τον κ. Κόκκαλη «μάρτυρα»! «Θα γίνετε κατήγορος στο τέλος» σχολίασε δηκτικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κόκκαλης επέμεινε ιδιαίτερα κατά την εξέταση του μάρτυρα στο εάν η έλλειψη συστημάτων ασφαλείας οδήγησε τον πρώην υπουργό στη θέσπιση εθνικών κανόνων λειτουργίας των τρένων, όπως απαιτούν σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, με τον μάρτυρα να αντιτείνει πως ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός, ERA, απάντησε στο υπουργείο πως οι ήδη υπάρχοντες κανονισμοί «ήταν επαρκείς».

«Σύγκρουση συμφερόντων»

Κατά την εξέταση του μάρτυρα από τη Μιλένα Αποστολάκη, αποκαλύφθηκε πως όταν το υπουργείο διαπραγματευόταν με τη Hellenic Train την υπογραφή της σύμβασης του 2022 (που οδήγησε στην απώλεια 650 εκατ. υποχρεωτικών επενδύσεων της εταιρίας στο δίκτυο) ο νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Υποδομών ήταν παράλληλα νομικός σύμβουλος της Hellenic Train.

Όταν η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον μάρτυρα αν θεωρεί πως πρόκειται για σύγκρουση συμφερόντων, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση γιατί ήταν νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Υποδομών και όχι του υφυπουργού Μεταφορών.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Τέμπη: Μπάζωσαν τον χώρο αλλά κανείς δεν λέει ποιος έδωσε την εντολή

Έγκλημα στα Τέμπη: Νίπτει τας χείρας της η Hellenic Train για τα εκρηκτικά υγρά και αέρια

Απίστευτη καταγγελία πατέρα νεκρού στα Τέμπη: Η Εισαγγελέας του Α.Π. είπε «πώς κάνετε έτσι, είναι ένα μικρό ηθικό θέμα»

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο στα αντικείμενα των ανθρώπων που κάηκαν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter