Κασσελάκης: Επί Τσίπρα ο Ερντογάν είχε αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα – Σήμερα μίλησε για «τουρκική»

Κασσελάκης: Επί Τσίπρα ο Ερντογάν είχε αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα – Σήμερα μίλησε για «τουρκική»

Κριτική για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, άσκησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , Στέφανος Κασσελάκης, στον απόηχο της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όπου υπογράφηκαν 15 διακηρύξεις, συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, τονίζοντας ότι «Με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα μίλησε για ”τουρκική’».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ανέφερε «Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου» και χαρακτήρισε θετική τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλείας – εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περίοδου 2021-2023».

«Είναι απαραίτητη μια στρατηγική που θα βάζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα θέτει προϋποθέσεις στην αγορά F16 και Eurofighter από την Τουρκία» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας όμως ταυτόχρονα διευκρινίσεις και εγγυήσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντα της Ελλάδας  και επανέλαβε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την διασύνδεση Χάγης – αναθεώρησης Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε ότι «Με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα μίλησε για ”τουρκική”. Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής», ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στιγμή, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τουρκική μεινότητα στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Είναι συνεπώς θετική η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σήμερα στην Αθήνα.

Ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλείας – εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περίοδου 2021-2023.

Ζητάμε όμως διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας.

Είναι απαραίτητη μια στρατηγική που θα βάζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα θέτει προϋποθέσεις στην αγορά F16 και Eurofighter από την Τουρκία.

Επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διασύνδεση Χάγης – αναθεώρησης Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα μίλησε για «τουρκική».

Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής.

Διαβάστε επίσης: «Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Θα έπρεπε να επικαλεστεί τη δήλωση Ερντογάν του 2017 για μουσουλμανική μειονότητα

Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Συνεργασία, προκλήσεις και «ένταση» για τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Υπογραφή διακήρυξης φιλίας και υποσχέσεις για ήρεμα νερά στο Αιγαίο (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter