Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Συνεργασία, προκλήσεις και «ένταση» για τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Συνεργασία, προκλήσεις και «ένταση» για τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία επισφραγίστηκε η υπογραφή Διακήρυξης Φιλίας, αλλά και η υπογραφή συμφωνιών για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει «δημιουργηθεί ένα πιο σταθερό μονοπάτι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που παρ’ όλες τις διαφωνίες, οφείλουμε να κάνουμε ότι πρέπει για να μην παράγονται συγκρούσεις και εντάσεις».

Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η «Διακήρυξη Φιλίας», μεταξύ των δύο κρατών έχει τρεις άξονες, που είναι «ο πολιτικός διάλογος, η εδραίωση μίας θετικής ατζέντας και η εμβάθυνση της συνεργασίας για την δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης». Ο στόχος που τέθηκε είναι την επόμενη πενταετία  το διμερές εμπόριο να φτάσει τα 10 δις ευρώ.

Ερντογάν για «τουρκική μειονότητα»- Μητσοτάκης επίκληση της συνθήκης της Λωζάνης

Ένα πεδίο τριβής που δημιουργήθηκε στις κοινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι όταν ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε δύο φορές σε «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη». Εξέφρασε μάλιστα προσδοκίες «για τη βελτίωση που απαιτείται από το διεθνές δίκαιο της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο σημείωσε ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρήσουμε και να το διασφαλίσουμε. Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση».

Αποτύπωση διαφωνιών στα κρίσιμα

Στα εθνικά ζητήματα έγιναν συγκεκριμένες τοποθετήσεις που αποτυπώνουν τις διαφορετικές αντιλήψεις των δύο χωρών, αλλά και μία διάθεση ότι στο μέλλον πρέπει και αυτά να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς  ως Ελλάδα δεν υπάρχει λύση πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2017».

Επίσης, ανέφερε ότι «το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Από την μεριά του ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε «είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια. Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Υπογραφή διακήρυξης φιλίας και υποσχέσεις για ήρεμα νερά στο Αιγαίο (Video)

Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: «Θα ήταν καλύτερο να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο» (Photos – Videos)

Ο Γεραπετρίτης κάνει υπόκλιση στον πασά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter