Καταδίκη και από το Mapping Media Freedom για την αναίτια επίθεση της αστυνομίας κατά του δημοσιογράφου του Documento και του «Κουτιού της Πανδώρας» Αντώνη Ρηγόπουλου

Καταδίκη και από το Mapping Media Freedom για την αναίτια επίθεση της αστυνομίας κατά του δημοσιογράφου του Documento και του «Κουτιού της Πανδώρας» Αντώνη Ρηγόπουλου

Θέμα και στην πλατφόρμα Mapping Media Freedom η οποία δημοσιοποιεί γεγονότα που σχετίζεται με απειλές εναντίον δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη έγινε η αναίτια επίθεση που δέχθηκε στις 17 Νοεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρηγόπουλος, ο οποίος κάλυπτε το ρεπορτάζ των διαδηλώσεων για το Documento και το Κουτί της Πανδώρας.

Στην πλατφόρμα περιγράφεται αναλυτικά το περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των διαδήλωσεων για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου αναφέροντας πως η αστυνομία παρενόχλησε τόσο σωματικά όσο και λεκτικά τον δημοσιογράφο Αντώνη Ρηγόπουλο την ώρα που κάλυπτε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ ενώ αρνήθηκαν να του αναγνωρίσουν και τη δημοσιογραφική του ταυτότητα. 

Επίσης, γίνεται αναφορά στο πρόστιμο που του επιβλήθηκε με την αιτιολογία πως δεν φορούσε χειρουργική μάσκα όπως προβλεπόταν από τα μέτρα για την προστασία από την πανδημία, ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος φορούσε αντιασφυξιογόνα μάσκα εξαιτίας της χρήσης δακρυγόνων που είχε γίνει νωρίτερα. 

 Στο εκτενές κείμενο που δημοσιεύεται περιγράφονται και τα όσα έγιναν κατά την προσαγωγή του στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής όπου για ακόμα μία φορά οι αστυνομικοί απευθύνθηκαν στον Αντώνη Ρηγόπουλο με απειλητικό και υβριστικό τρόπο, τον έσπρωξαν επανειλημμένως, ενώ παρακράτησαν την αστυνομική του ταυτότητα για περίπου μισή ώρα, παρά το ότι έκανε απλώς τη δουλειά του και συμμορφώθηκε με τις οδηγίες.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής κατακραυγή για την αναίτια επίθεση της αστυνομίας κατά του δημοσιογράφου του Documento και του «Κουτιού της Πανδώρας»

Αναλυτικά η περιγραφή των γεγονότων 

«Περίπου στις 3 μ.μ., στο σταυροδρόμι των οδών Θεόδωρου Δηλιγιάννη και Σαμόα, σταμάτησαν τον Ρηγόπουλο αστυνομικοί. Πλάνα του περιστατικού τραβήχτηκαν σε ζωντανή μετάδοση από τον ίδιο τον δημοσιογράφο. Παρά το γεγονός ότι ο Ρηγόπουλος φαίνεται στο βίντεο να φοράει αντιασφυξιογόνα μάσκα, την οποία όπως είπε χρησιμοποιούσε για να προστατευθεί από τα δακρυγόνα που είχαν προηγουμένως πέσει για να διασκορπιστούν οι διαδηλωτές, η αστυνομία προσπάθησε να του επιβάλει πρόστιμο 300 € σύμφωνα με τους κανόνες COVID-19 για δεν φοράει χειρουργική μάσκα. Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί προσήγαγαν τον Ρηγόπουλο στην έδρα της Τροχαίας όπου ισχυρίστηκε ότι του απευθύνθηκαν με απειλητικό και καταχρηστικό τρόπο και τον έβρισαν σε μια προσπάθεια να τον προκαλέσουν. Αργότερα ανέφερε ότι κάποιος τον έσπρωξε  δυνατά σε μια καρέκλα και φώναξε επιθετικά εναντίον του. Ο Ρηγόπουλος πρόσθεσε ότι οι αξιωματικοί αρνήθηκαν επανειλημμένα να αναγνωρίσουν τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και του παρακράτησαν την αστυνομική του ταυτότητα για περίπου μισή ώρα. Ο εργοδότης του ανέφερε ότι ο Ρηγόπουλος αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερος αφού ο εργοδότης του ήρθε σε επαφή με την αστυνομία και διαμαρτυρήθηκε για την κράτησή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών καταδίκασε το περιστατικό και ζήτησε εσωτερική έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι δεν εμποδίζονται να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα της ενημέρωσης του κοινού. Στις 20 Οκτωβρίου αναφέρθηκε ότι η αστυνομία κατήργησε και επίσημα το πρόστιμο εναντίον του κ. Ρηγόπουλου»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter