Κατάρρευση SVB: Ξεκίνησαν οι αγωγές για απάτη – Παγκόσμια ανησυχία παρά τις διαβεβαιώσεις Μπάιντεν

Κατάρρευση SVB: Ξεκίνησαν οι αγωγές για απάτη – Παγκόσμια ανησυχία παρά τις διαβεβαιώσεις Μπάιντεν

Αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις στο φόντο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB), καθώς δύο κορυφαία στελέχη της είναι πλέον αντιμέτωπα με μήνυση από μετόχους που τους κατηγορούν ότι απέκρυψαν τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στον τραπεζικό κολοσσό.

Συγκεκριμένα, η ομαδική αγωγή κατά της SVB, του Διευθύνοντος Συμβούλου Γκρεγκ Μπέργκερ και του επικεφαλής Οικονομικών Ντάνιελ Μπεκ κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Η αγωγή ζητά απροσδιόριστη αποζημίωση για τους επενδυτές της SVB μεταξύ 16 Ιουνίου 2021 και 10 Μαρτίου 2023. Σημειώνεται ότι η SVB ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διερευνήσει εναλλακτικές στρατηγικές για ό,τι έχει απομείνει από την ίδια την εταιρεία, η οποία πλέον δεν έχει ως κύρια την τραπεζική της δραστηριότητα.

Όπως σημειώνει το Reuters, φαίνεται να είναι η πρώτη από τις πολλές πιθανές αγωγές σχετικά με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, για την οποία επενέβησαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στις 10 Μαρτίου μετά από ένα πρωτοφανές κύμα αναλήψεων στις καταθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τράπεζα κατά κύριο λόγο δανειοδοτούσε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Οι δραστηριότητές της διακόπηκαν την περασμένη Παρασκευή, μετά το bank run το οποίο οδήγησε στη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από την οικονομική κρίση του 2008-09, ενώ ακολούθησε λίγα 24ωρα αργότερα η κατάρρευση της (μικρότερης) Signature Bank.

Ανησυχία για κατάρρευση τρίτης τράπεζας και παρέμβαση Μπάιντεν

Στο μεταξύ, συνεζίχονται τα ανησυχητικά μηνύματα μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και της Signature Bankπαρά τις διαβεβαιώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πως «το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι ασφαλές».

Συγκεκριμένα, η τράπεζα First Republic Bank είδε τη μετοχή της να κατρακυλά κατά 67% με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, παρά τις προσπάθειες της διοίκησής της να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας λέγοντας σε ανακοίνωσή της την Κυριακή πως διαθέτει άνω των 70 δισ. δολάρια σε ρευστά αποθέματα ώστε να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του ανέλυσε τις δράσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να προστατευθούν οι καταθέτες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

«Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατεύονται», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν. Οι πελάτες θα «έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν τράπεζες εκεί και πρέπει να κάνουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτές για τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν θα υποστούν ζημίες οι φορολογούμενοι.

Ευρωπαϊκοί κλυδωνισμοί

Εν τω μεταξύ οι κλυδωνισμοί της SVB έγιναν αισθητοί και στην Ευρώπη, όπου ο τραπεζικός δείκτης STOXX υποχώρησε κατά 6,3% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η γερμανική Commerzbank υποχώρησε έως και 12,7%, ενώ η Credit Suisse σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ μετά από πτώση 15%.

Η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που εποπτεύει και αναζητά σημάδια μετάδοσης από την κατάρρευση της SVB και της Signature.

Η HSBC αγόρασε τον βρετανικό κλάδο της Silicon Valley Bank έναντι… 1 στερλίνας – Η πρώτη αντίδραση των αγορών

Κατέρρευσε και η Signature Bank στις ΗΠΑ

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Η επόμενη μέρα και το φάντασμα της Lehman Brothers

Το ΔΝΤ παρακολουθεί τις επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter