Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη ομαδική αίτηση υγειονομικών για ακύρωση των αναστολών

Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη ομαδική αίτηση υγειονομικών για ακύρωση των αναστολών

Οι προσφεύγοντες υπηρετούν σε Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, Νίκο Διαλυνά, μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 179 με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς.

«Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας», υποστηρίζουν, «και μας στέλνετε σε άδεια άνευ αποδοχών».

Η πρώτη αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το Γραφείο του Δικηγόρου Νίκου Διαλυνά, μαζί με αίτηση αναστολής κατά της Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού του αυτού Υπουργείου, καθώς και κατά της υπουργικής πράξεως του Αναπληρωτού Υπουργού υγείας της 11-08-2021 αφορά 35 υγειονομικούς, εργαζόμενους στα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσών, διαφόρων κέντρων υγείας της Βορείου Ελλάδος και στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Με την ίδια κατατεθείσα αίτηση ακυρώσεως προσβάλλεται και η διάταξη περί υποχρεωτικού εμβολιασμού του Ν. 4820/2021 (άρθ. 206) ως αντισυνταγματική, καλώντας έτσι το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της διατάξεως αυτής, όπως έπραξε σε άλλη περίπτωση και εξέδωσε την υπ’ αριθ. 3354/2013 απόφαση της Ολομέλειάς του.

Θεωρείται ότι για το θέμα αυτό θα αποφασίσει η Ολομέλεια του ΣτΕ. “Η μάχη για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αρχίζει τώρα”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο κ.Διαλυνάς.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΕΔΗΝ: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των αναστολών (Photos)

Τι υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες υγειονομικοί

1.Όλοι οι εργαζόμενοι τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού υποβαλλόμεθα σε τακτά χρονικά διαστήματα σε τεστ για την ανίχνευση του ιού του κορονοϊού (εβδομαδιαίως), σε PCR, σε self test, φέρουμε συνεχώς μάσκες και γάντια και γενικώς τηρούμε όλα τα μέτρα
προστασίας κατά του κορονοϊου, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από το ότι κανένας από τους εργαζόμενους δεν έχει νοσήσει και δεν έχει μεταδώσει τον ιό σε τρίτο.

2.Σύμφωνα με τον νόμο 4820/2021 και δη με το άρθρο 206 αυτού, οι εργαζόμενοι που δεν θα υποβληθούν σε εμβολιασμό θα αποστερούνται του μισθού τους, ενώ θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών. Εν προκειμένω, δηλαδή, δεν θεσπίζεται μία κρατικά επιχορηγούμενη αναστολή της σύμβασης εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή δεν θα λαμβάνουν κάποιο κρατικό επίδομα ή αποζημίωση όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία «άδεια άνευ αποδοχών» η οποία δεν θα εναπόκειται στη συμφωνία των μερών, εργοδότη και εργαζομένου. Για να αντιληφθεί το Δικαστήριό Σας τη σκληρότητα του μέτρου αλλά και την παραβίαση και την προσβολή του άρθρου 22 (το δικαίωμα για εργασία) και 25 (περί αναλογικότητας) του Συντ., Σας αναφέρουμε ότι ακόμα και ο θεσμός της διαθεσιμότητας του εργαζομένου έχει αυστηρές προϋποθέσεις, όπως συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και ο εργαζόμενος λαμβάνει το 1/2 των αποδοχών του άλλως το 75% αυτών.

Επίσης, η χρονική περίοδος που ο εργαζόμενος δεν θα παρέχει εργασία στη περίπτωση της διαθεσιμότητας, θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον εργαζόμενο που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνυπολογίζεται ο χρόνος αυτός για τον καθορισμό του οφειλόμενου ποσού αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης κλπ.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με τον νόμο 4820/2021 άρθρο 206 δεν προβλέπεται συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την
αναστολή της σύμβασης εργασίας, αποστερούμεθα τελείως του μισθού μας, δεν προβλέπεται η δυνατότητα να εργαζόμαστε άλλου για το χρονικό διάστημα αναστολής της εργασίας μας και με το έσχατο και δυσβάστακτο αυτό μέτρο, οδηγούμεθα σε φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα, οικογενειακής και οικονομικής καταστροφής μας. ο νομός και εις εκτέλεση αυτού εκδοθείσα ΚΥΑ όφειλε να εξετάσει και να προβλέψει ηπιότερα μέτρα, όπως η αλλαγή καθηκόντων, η χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών, η λήψη κάποιου κρατικού επιδόματος η αποζημίωσης, η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η δυνατότητα έλεγχου ανίχνευσης κοβιδ-19 (self τεστ, rapid τεστ, PCR κα) σε τακτά χρονικά διαστήματα εντός της εβδομάδος, έλεγχο αντισωμάτων κλπ. συμπερασματικά οδηγούμεθα ευθέως σε αναστολή της συμβάσεως εργασίας μας και στέρηση ολοκλήρου του μισθού μας και των αποδοχών μας, κάτι το οποίο παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας ευθέως καθώς και το άρθρο 1 του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που κυρώθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 5Ξ/1974 και διαθέτει συμφωνά με το άρθρο 2Θ παρ.1 του σ υπερνομοθετικη ισχύ, την διάταξη 2 παρ. 1 του σ. «αρχή της αξιοπρέπειας», άρθρο 5 του σ. «ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας» και άρθρο 22 παρ.1 του σ. που ορίζει: «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος που μεριμνά για την δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού».

3.Όπως προκύπτει από το ιστορικό ενός εκάστου εξ ημών και από το βιογραφικό του, αλλά και από τα σχετικά έγγραφα τα οποία θέλουμε προσκομίσει με το σχετικό Υπόμνημά μας, όλοι μας είμαστε οικογενειάρχες, συντηρούμαστε από το μισθό μας και μόνον, έχουμε ανήλικα τέκνα, προστατεύουμε και συντηρούμε υπερήλικες γονείς, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρότατες ασθένειες (καρδιοπάθειες, άνοια κλπ). ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, τόσο από δημοσιεύματα του τύπου όσο και από πρόσφατες μελέτες αποδεικνύεται ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 σχετίζονται με ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία και με άλλες σοβαρές και επικίνδυνες για την ζωή και την υγεία επιπλοκές, για τις οποίες ουδέποτε υπήρξε προηγουμένη ενημέρωση, το δε φύλλο οδηγιών του ΕΟΦ δεν ήταν προσιτό στο κοινό (βλ American Journal of Emergency Medicine 49 (2021), 56-61), «Thrombosis with thrombocytopenia syndrome associated with COVID-19 vaccines», Brit Long, M.D., Rachel Bridwell, M.D., Michael Gottlieb, M.D.- «Θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας που σχετίζεται με εμβόλια COVID-19», επίσης «Απόφαση σταθμός κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού- Δικαστήριο της Ισπανίας «μπλόκαρε» τον νόμο στην περιοχή της Γαλικίας»,). Επίσης, αναφερόμαστε α) στην από 14-07-2021 Επικαιροποιημένη Ενημέρωση Ασφαλείας του εμβολίου έναντι της Covid-19, «COMIRNATY»- BioNTech Manufacturing GmbH της E.M.A. (EUROPEAN MEDICINES AGENCY), β) στην από 14-07-2021

Επικαιροποιημένη Ενημέρωση Ασφάλειας εμβολίου έναντι της COVID-19 της «SPIKEVAX»-Moderna Biotech Spain, S.L. της E.M.A. (EUROPEAN MEDICINES AGENCY), γ) στην από 14-07-2021 Επικαιροποιημένη Ενημέρωση Ασφαλείας του εμβολίου έναντι της Covid-19, «VAXZEVRIA»- AstraZeneca AB της E.M.A. (EUROPEAN MEDICINES AGENCY), δ) στο Δελτίο Θανάτων και Παρενεργειών: Ε.Ε.- Η.Π.Α.- Η.Β.- Επίσημα Στοιχεία- 24-04-2021 από την Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων (EudraVigilance), ε) στην από 05-02-2021 αναφορά παρενεργειών του VAERS-Σύστημα αναφοράς παρενεργειών των εμβολίων και του CDC- Κέντρων Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, στ) στο από 13-02-2021 άρθρο του Brian Shilhavy- Editor, Health Impact News, κ.α.

Με την παρούσα ζητείται η ακύρωση της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 50933/2021 με θέμα Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και της υπ’ αριθ. πρωτ. 655/11.08.2021 πράξης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με θέμα Υποχρέωση εμβολιασμού του προσωπικού σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και άμεση αναπλήρωση ανεμβολίαστου προσωπικού οι οποίες εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 206 του νόμου 4820/2021 (ΦΕΚ 130 Α/23-07-2021), περί υποχρέωσης εμβολιασμού κατά του Covid-19 του υγειονομικού προσωπικού της χώρας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter