Αιγάλεω: Κατέρρευσε ταβάνι στο 19ο δημοτικό σχολείο – Από θαύμα γλίτωσαν μαθητές (Video & Photos)

Αιγάλεω: Κατέρρευσε ταβάνι στο 19ο δημοτικό σχολείο – Από θαύμα γλίτωσαν μαθητές (Video & Photos)

Τα σχολεία καταρρέουν. Οι ευθύνες τεράστιες. Στο 19ο δημοτικό σχολείο του Αιγάλεω έπεσε μεγάλο τμήμα του σοβά από το ταβάνι της σχολικής αίθουσας γύρω στη 1.00 το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 14.11.2023, και ευτυχώς που οι μαθητές είχαν μόλις βγει έξω.Η εκπαιδευτικός (τα στοιχεία όλων στη διάθεση του documentonews.gr) είχε βγάλει τη Στ΄ τάξη από την αίθουσα του δευτέρου ορόφου και βρίσκονταν στην ακριβώς διπλανή όπου γίνεται η σίτιση. Τα παιδιά άκουσαν τον θόρυβο από την πτώση.

Κι αν κάποιος μαθητής ή μαθήτρια, όπως σημείωσε εκπαιδευτικός, ζητούσε να πάει στην αίθουσα να πάρει το μπουκάλι του ή οτιδήποτε άλλο από τα πράγματά του, καθώς συνηθίζεται, τι θα γινόταν; Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε στις υποθέσεις, αλλά πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και αυτές μόνο στη σχολική κοινότητα δεν ανήκουν.

 

Οι φωτογραφίες που έχει βγάλει το documentonews.gr και έχει στη διάθεσή του είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αδιαφορίας κράτους, κυβέρνησης και δημοτικών αρχών για τη ζωή των μαθητών. Κι αυτό διότι πριν από έναν χρόνο είχε καταρρεύσει μεγάλο τμήμα του σοβά από το ταβάνι σε άλλη αίθουσα του δευτέρου ορόφου. Η λύση; Ένα μπάλωμα, δηλαδή κλειδώθηκε η επικίνδυνη αίθουσα και δεν χρησιμοποιείται έκτοτε.

Αμέσως, με ενέργειες του συλλόγου γονέων κλήθηκαν η αστυνομία και οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση απόψε στις 6 μ.μ. Από πλευράς εκπροσώπων του δήμου εκφράστηκαν δικαιολογίες, «είστε τυχεροί, ευτυχώς που δεν είχατε παιδιά στην αίθουσα», όπως και ότι θα ενημερώσουν τους αρμόδιους. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες είχε επανέλθει στη σχολική κοινότητα η κλειστή αίθουσα και το τι θα κάνουν με αυτή.

Είναι ίσως το πιο σύγχρονο σχολικό κτίριο του δήμου Αιγάλεω, όπως επισημαίνει εκπαιδευτικός του σχολείου, καθώς έχει ανεγερθεί το 2022, κι όμως καταρρέει.

Μια μητέρα δίπλα ανακοινώνει ότι δεν θα αφήσει το παιδί της να μπει αύριο στην τάξη επειδή φοβάται. «Έξω, στο προαύλιο να κάνουν μάθημα» αντιτείνει στο ενδεχόμενο να πέσουν άλλοι σοβάδες. Από την πλευρά του δήμου, όπως σημειώνουν, τους είχαν πει πέρσι ότι δεν έχουν χρήματα ούτε προσωπικό στις τεχνικές υπηρεσίες. Εν έτει 2023 η συντήρηση ακόμη και των πολύ σύγχρονων σχολικών κτιρίων αγνοείται και οι δήμοι παραπονιούνται για ελλιπή χρηματοδότηση. Σημειωτέον ότι ο δήμος Αιγάλεω ίσως κατέχει το ρεκόρ στα προβλήματα σχολικής στέγης με σεισμόπληκτα σχολικά συγκροτήματα, έξωση από κτίριο και πολλές συγχωνεύσεις.

Σύλλογος εκπαιδευτικών: Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα

Η εκπαιδευτική κοινότητα του Αιγάλεω είναι σήμερα για άλλη μια φορά σοκαρισμένη. Φαίνεται πως για να πηγαίνουμε πια στα σχολεία μας θα πρέπει να φοράμε ΚΡΑΝΗ!! Συγκεκριμένα σήμερα 14/11/23 στο σχόλασμα του πρωινού προγράμματος στο 19ο Δ.Σ ενώ οι μαθητές αποχωρούσαν από την τάξη του δευτέρου ορόφου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οροφής αποκολλήθηκε και έπεσε στην έδρα και τα θρανία που πριν λίγο κάθονταν μαθητές!!! Από θαύμα δεν είχαμε τραυματισμό παιδιού ή εκπαιδευτικού!!!
Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες του Δήμου και του Υπουργείου Παιδείας για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων. Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι:
– Η ευθύνη για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων είναι αποκλειστική ευθύνη του ΔΗΜΟΥ, των αρμόδιων Αντιδημάρχων και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Ο Σύλλογος μας εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλα υπομνήματα και ανακοινώσεις έχει επισημάνει στις διάφορες διοικήσεις που εναλλάσσονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Αιγάλεω. Τα κτήρια των σχολείων μας είναι γερασμένα, επιβαρυμένα από τους σεισμούς και κακοσυντηρημένα.
– Ειδικά τα χρόνια των μνημονίων οι συντήρηση των σχολείων θεωρήθηκε πολυτέλεια. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα ζούμε σήμερα: Μαθητές-γονείς και εκπαιδευτικοί κινδυνεύουμε!!!
– Εκ μέρους της σημερινής διοίκησης του δήμου μέχρι τώρα, 5η σχολική χρονιά, μετά το σεισμό του 2019, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΌΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ τα σεισμόπληκτα σχολεία μας. Μόνο υποσχέσεις, ΘΑ, ψέματα και κοροϊδίες. Φυσικά δεν έχει γίνει κανένας σοβαρός έλεγχος στα υπόλοιπα σχολεία!!!
– Σε όλη την Ελλάδα τα σχολικά κτήρια παρουσιάζουν προβλήματα. Το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών όμως κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα. Το επιτελικό μπάχαλο συνεχίζεται με ατελείωτη μετακύλιση ευθυνών ώστε στο τέλος κανείς να μην είναι υπεύθυνος και τα σχολεία μας να καταρρέουν.
– Η εξασφάλιση όμως σύγχρονων – ασφαλών δημόσιων σχολικών υποδομών, η λήψη άμεσα μέτρων για τον έλεγχο καταλληλότητας των σχολικών μονάδων μακροπρόθεσμα και η αντιμετώπιση των ζημιών και των προβλημάτων στις υλικοτεχνικές υποδομές αφορούν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή χιλιάδων μαθητών. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και ευθύνη της πολιτείας. Οι ζωές των παιδιών μας δεν μπορούν να μπουν σε καμιά ζυγαριά, ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ!! Η θωράκιση των σχολείων μας είναι για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Τα παιδιά μας είναι ΠΟΛΥΤΙΜΑ!!! Εκπαιδευτικοί και γονείς θα πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:
1. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ!!! Οι συνθήκες στις οποίες λειτουργούν τα σχολεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ!!! Να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ και να λειτουργήσουν επιτέλους τα σχολεία κανονικά σε ασφαλή κτήρια.
2. Να ελεγχθούν επιτέλους ΟΛΑ τα σχολεία. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤ.ΥΠ. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του ΔΗΜΟΥ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής– πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης-παράθυρα- αθλητικές εγκαταστάσεις- κάγκελα κλπ).
3. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια ώστε να ακολουθούν τους κανόνες του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού του 2003 (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις με ενίσχυση του οπλισμού, πρόβλεψη για μονώσεις και πλέγματα στην τοιχοποιία κλπ.).
4. Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων στους εκπαιδευτικούς!!!
5. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά. Κάθε σχολικό κτήριο θα πρέπει να έχει την «ταυτότητά του»: Πότε κτίστηκε, ποια ήταν το σχέδιο, υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, περιοδικοί έλεγχοι που έγιναν από μηχανικούς, παρεμβάσεις που έγιναν στο κτήριο κλπ
6. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επαναλειτουργία του ΟΣΚ, με το κατάλληλο ειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει την ανέγερση σχολικών κτηρίων με σύγχρονες προδιαγραφές, τη συντήρηση και των εξοπλισμό των σχολείων. Μακριά από τους εργολάβους, τις ρεμούλες και τα κακόφημα ΣΔΙΤ.

Ένωση Γονέων Αιγάλεω: Ως πότε η «τύχη» θα είναι με το μέρος μας ώστε να μην πέφτουν οι τοίχοι και τα ταβάνια στα κεφάλια των παιδιών μας;

Περιστατικό πτώσης οροφής σε σχολική αίθουσα του 19ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, σήμερα Τρίτη 14/11/2023 και λίγο πριν τη λήξη του σχολικού ωραρίου.
Μόλις χτες στην συνάντηση που διοργανώθηκε από το Δ.Σ. της ΈΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ με τους διευθυντές των σχολείων μας, έγινε εκτενής αναφορά στα κτηριακά προβλήματα, στη μη συντήρηση και άμεση αποκατάσταση των φθορών των σχολικών κτηρίων και υπήρξε ενημέρωση και συζήτηση για την πτώση σοβάδων και μέρους του ταβανιού σε σχολική αίθουσα του 19ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, από την Διευθύντρια κα Ελένη Λόζου, που σημειωτέο είναι από τα νεόκτιστα του Δήμου μας.
Σήμερα οι γονείς λέμε ΕΥΤΥΧΩΣ που μόλις είχαν βγει οι μικροί μαθητές από την αίθουσα και δεν τραυματίστηκε κανένα παιδί ή εκπαιδευτικός.
Επί σειρά ετών όμως οι γονείς βροντοφωνάζουμε , προς πάσα κατεύθυνση, πως ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα σχολικά κτήρια που στεγάζουν για ώρες της κάθε μέρας τα παιδιά μας,
• ΔΕΝ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ
• ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΦΘΟΡΕΣ
• ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΟΝΤΑΙ
• ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ
Ως πότε η «τύχη» θα είναι με το μέρος μας ώστε να μην πέφτουν οι τοίχοι και τα ταβάνια στα κεφάλια των παιδιών μας;
Ως πότε οι αρμόδιοι θα κωφεύουν στις εκκλήσεις μας, μη αναλαμβάνοντας τις τεράστιες ευθύνες τους;
Τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα εγείρουν ανησυχίες, διεγείρουν το κοινό αίσθημα και ενισχύουν την άποψη ότι υπάρχει, τουλάχιστον, εγκληματική αμέλεια που εκθέτει ανηλίκους και τους εκπαιδευτικούς σε ενδεχόμενο τουλάχιστον σοβαρής σωματικής βλάβης.
Τα εποπτεύοντα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας οφείλουν να διερευνήσουν τα περιστατικά αμέσως, όπως επίσης και η Δικαιοσύνη.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΣ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ !
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΩΣ ΕΔΩ!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ, ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΑ ΤΩΡΑ!!!

Διαβάστε επίσης: Οργή στο Αιγάλεω για το λουκέτο και τη συστέγαση δημοτικού σχολείου

Πέντε χρόνια ντροπής με τα σεισμόπληκτα σχολεία στο Αιγάλεω (Video)

Ένωση Γονέων Αιγάλεω: Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για δεσμεύσεις για ασφαλή σχολεία

Αιγάλεω: Συγκέντρωση για τα Δημοτικά Σχολεία και την τραγωδία στα Τέμπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter