Καθυστερήσεις «παίζει» το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία – «Ναι» στην ένταξη, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα

Καθυστερήσεις «παίζει» το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία – «Ναι» στην ένταξη, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα

Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός ΝΑΤΟ, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών της Συμμαχίας στο Βίλνιους, ωστόσο δεν έδωσαν στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, βάζοντας «φρένο» στις επιδιώξεις της Ουκρανίας για άμεση ένταξη. «Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε η διακήρυξη των ηγετών.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ήρε την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στον δρόμο του Κιέβου για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά η διακήρυξη των ηγετών των κρατών – μελών προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης.

Το ΝΑΤΟ δεν προέβη σε διευκρίνιση των όρων που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, ωστόσο τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

«Καταστήσαμε σαφές ότι θα προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αντιδράσεις από τον Ζελένσκι

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία βούληση ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», τόνισε νωρίτερα ο Ζελένσκι, σε ένα tweet με επιθετικό τόνο, θεωρώντας «παράλογο» ότι δεν έχει δοθεί στη χώρα του χρονοδιάγραμμα ένταξης.

Μετά τη διακήρυξη του ΝΑΤΟ, από το Βίλνιους όπου έφτασε για τη σύνοδο κορυφής ο Ζελένσκι δήλωσε πως το «ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρανία ασφαλέστερη και η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter