Κέβιν Σπέισι: Μακρυχέρης, ξεσπιτωμένος και άφραγκος

Κέβιν Σπέισι: Μακρυχέρης, ξεσπιτωμένος και άφραγκος

Όσο και να προσπαθεί με ένα επικοινωνιακό μπαράζ όπου παραδέχεται τα μεγάλα λάθη του και κάνει έκκληση για δουλειά, οι πόρτες του Χόλιγουντ παραμένουν ερμητικά κλειστές.

Για δύο λόγους ο Κέβιν Σπέισι κάνει επικοινωνιακό comeback μετά από χρόνια μιλώντας ευρέως σε τηλεοράσεις, εκπομπές podcast και ραδιόφωνα. Επειδή μέχρι την αθώωσή του από τα αστικά και ποινικά δικαστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κανείς δεν του έδινε δημόσιο βήμα. Και επειδή πολλοί- στις ΗΠΑ αλλά και αλλού-ακόμα πιστεύουν ότι έχει καταδικαστεί για τα σεξουαλικά αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε. Επίσης, και για ένα ακόμα λόγο, πιο προσωπικό. Είναι άφραγκος και ψάχνει για δουλειά, όπως ομολόγησε πρόσφατα στην τηλεοπτική εκπομπή του διάσημου Βρετανού δημοσιογράφου Πιρς Μόργκαν, σε μια συνέντευξη μιάμισης ώρας, στην οποία παραδέχτηκε πολλά και δυσάρεστα. Όπως για παράδειγμα ότι το σπίτι του στη Βαλτιμόρη βγήκε αυτές τις μέρες σε πλειστηριασμό για να πληρωθούν οι υπέρογκες αμοιβές των δικηγόρων, οι οποίες στην Αμερική κοστίζουν μια περιουσία καθώς υπολογίζονται με την ώρα. Και επίσης ότι ψάχνει αποθήκη να βάλει τα έπιπλά του, χωρίς να ξέρει ακόμα πού θα μείνει, Με δεδομένο δε ότι εδώ και επτά χρόνια, από τότε δηλαδή που άνοιξε ο ασκός του αιόλου με την πρώτη κατηγορία εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση από τον ηθοποιό Άντονι Ραπ, δεν έχει κανένα έσοδο από πουθενά.

«Απλωνα πολύ τα χέρια μου»

Ανάμεσα στις πολλές αποκαλύψεις που έκανε στην εκπομπή του Μόργκαν- όπως ότι η συμπρωταγωνίστριά του στη δημοφιλή σειρά House of cards Ρόμπιν Ράιτ δεν του τηλεφώνησε ποτέ, ακόμα και μετά την αθώωσή του- είναι ότι μετανιώνει φρικτά για τη γενικότερη ερωτική συμπεριφορά του, την οποία χαρακτηρίζει προβληματική ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έφτασαν ποτέ στο δικαστήριο. “Απλωνα πολύ τα χέρια μου” είπε χαρακτηριστικά “κι αυτό τώρα καταλαβαίνω πόσο λάθος ήταν και δεν πρόκειται να το ξανακάνω”.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει, όπως εξομολογήθηκε, είναι γιατί, εφόσον αθωώθηκε, δυσκολεύεται να επιστρέψει στις ταινίες και στο επάγγελμα που λατρεύει, το οποίο αποτελεί το μόνο μέσο που θα του εξασφαλίσει την επιβίωσή του στο μέλλον. Όπως εξήγησε, δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για δουλειά από σκηνοθέτες, παραγωγούς και ανθρώπους με επιρροή στο Χόλιγουντ, “αλλά πάντα υπάρχει κάποιος που κάνει πίσω φοβούμενος τις αντιδράσεις του κοινού από τις εταιρείες διανομής ή από τις μεγάλες πλατφόρμες”.

Δεν μπορεί να καταλάβει δηλαδή γιατί παραμένει τοξικός, παρά τις δικαστικές εξελίξεις υπέρ του και ότι ακόμα κουβαλάει στις πλάτες του ένα τεράστιο αρνητικό φορτίο από δεκάδες άνδρες που τον έχουν κατηγορήσει-δίκαια ή άδικα- για σεξουαλικά αδικήματα. Και ότι ίσως δεν αρκεί ένα απλό, ακόμα και ειλικρινές “κατάλαβα τι έκανα και δεν θα το ξανακάνω” για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη ενός χώρου που σπάνια δίνει δεύτερες ευκαιρίες.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ίσως αυτό να είναι άδικο για έναν οσκαρικό ηθοποιό του διαμετρήματος του Σπέισι, ο οποίος δικάστηκε και καταδικάστηκε καταρχάς από τα social media πριν ακόμα περάσει την πόρτα του δικαστηρίου-κι όταν αυτό έγινε αθωώθηκε.  Άλλοι πάλι θεωρούν ότι ο απόλυτος εξοστρακισμός του ήταν τελικά απότοκο του κύματος του metoo, που εξελίχθηκε σε τσουνάμι, μετά  τις αποκαλύψεις εναντίον του καταδικασμένου και φυλακισμένου σήμερα βιαστή Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Από την παράσταση «Ριχάρδος Γ΄» στην Επίδαυρο το 2011 σε σκηνοθεσία του Σαμ Μέντες.

Λάθη, ψυχοθεραπεία, αυτοκριτική

Ακόμα και μετά την αθώωσή του από τα αδικήματα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, πολλοί δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή θέση και την τεράστια φήμη του για να ασκήσει επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά σε νεότερους, πολύ πιο ευάλωτους από εκείνον άνδρες. Εξάλλου, εκκρεμεί ακόμα το αστικό μέρος μιας μόνο υπόθεσης, για την οποία έχει αθωωθεί στο ποινικό δικαστήριο. Αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα φτάσουν στο δικαστήριο και νέες κατηγορίες μετά το ντοκιμαντέρ του Channel 4 με τίτλο Spacey Unmasked, στο οποίο εμφανίζονται και άλλοι άντρες που τον κατηγορούν για καινούργια αδικήματα. Ο ίδιος αρνείται σθεναρά τις τελευταίες κατηγορίες δηλώνοντας ότι έχει στην κατοχή του φιλικά email από τους κατηγόρους του χρόνια μετά από τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Η εικόνα που παρουσιάζει-ή θέλει να παρουσιάσει- σήμερα ο Σπέισι στα ΜΜΕ είναι ενός ανθρώπου που παραδέχεται τα λάθη του μετά από χρόνια ψυχοθεραπείας και δουλειάς με ομάδες στήριξης. Εξακολουθεί να αρνείται ότι συνειδητά εκμεταλλεύτηκε τη θέση του στον τρόπο που προσέγγιζε ερωτικά άλλους άντρες και ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να πάρει το αίμα του πίσω από όσους τον κατηγόρησαν άδικα. Λέει ότι προσπαθεί να βγει σώος στην αντίπερα όχθη έχοντας ζητήσει ιδιωτικά συγγνώμη από όσα άτομα πιστεύει ότι προσέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο, ως μέρος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας -που τον οδήγησε να συμφιλιωθεί με την ομοφυλοφιλία του, την οποία έκρυβε επιμελώς επί χρόνια. Ούτε από τους συναδέλφους του ζητάει τα ρέστα κατανοώντας ότι ακόμα και η ελάχιστη ένδειξη στήριξης προς το πρόσωπό του ενείχε μεγάλο κίνδυνο να περιθωριοποηθούν και οι ίδιοι. Το κινηματογραφικό μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του παραμένει άγνωστο.

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ-σοκ για Μητσοτάκη: Η χειρότερη επίδοση στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

Το Μαξίμου δεν σχολιάζει Σαμαρά και Καραμανλή, αλλά στο παρασκήνιο ακούγεται: «Δεν έβαλαν πλάτη στις ευρωεκλογές»

Ανασχηματισμός – ανακύκλωση προσώπων: Οι αλλαγές στους υφυπουργούς και οι μετακινήσεις

Στη θέση του ο υπουργός συγκάλυψης των Τεμπών Γιώργος Φλωρίδης

Αυτοί κόπηκαν από το νέο κυβερνητικό σχήμα

Ο Μητσοτάκης δεν άγγιξε τους δελφίνους

Κασσελάκης για ανασχηματισμό: «Δεξιά Ανακύκλωση, περσινά ξινά σταφύλια»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter