Κινητοποιήσεις ενάντια στην τροπολογία για τις απεργίες – «Ντου» σε υπ. Εργασίας και Βουλή, χημικά στην Ηρώδου Αττικού (Photos)

Κινητοποιήσεις ενάντια στην τροπολογία για τις απεργίες – «Ντου» σε υπ. Εργασίας και Βουλή, χημικά στην Ηρώδου Αττικού (Photos)

Με συλλαλητήρια απάντησαν σωματεία και κινήσεις εργαζομένων στη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Εργασίας να επιφέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεβάζοντας στο 50%+1 την απαιτούμενη απαρτία για λήψη αγωνιστικής απόφασης.

Το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ -που κήρυξε στάση εργασίας από τις 11:30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου- και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στη Σταδίου ενώ ξήλωσαν την επιγραφή, χαρακτηρίζοντάς το «υπουργείο των εργοδοτών». Συμπλοκές σημειώθηκαν στην είσοδο του υπουργείου, όταν οι διαδηλωτές σήκωσαν το ρολό για να μπουν στο εσωτερικό, κατά τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Στη συνέχεια τα μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και συνέχισαν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ένταση σημειώθηκε όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στην Ηρώδου Αττικού, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών.

Μέλη της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων πραγματοποίησαν πορεία προς της Βουλή και, με μία αιφνιδιαστική κίνηση, ανέβηκαν στις σκάλες του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου και σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με διμοιρία των ΜΑΤ. Αφού παρέμειναν κάποια ώρα φωνάζοντας συνθήματα οι διαδηλωτές αποχώρησαν και πραγματοποίησαν πορεία στην Ερμού.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι με τις προωθούμενες αλλαγές θα είναι ουσιαστικά αδύνατο για τα σωματεία να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των πιέσεων της εργοδοσίας να συγκεντρωθεί το 50%+1 των εργαζομένων. Κάνουν λόγο δε για απαράδεκτη παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα, σημειώνοντας ότι είναι υπόθεση των εργαζομένων να αποφασίσουν πώς και πότε θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι, αν και αρχικά η εν λόγω τροπολογία επρόκειτο να κατατεθεί σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, αργά το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι εν τέλει θα κατατεθεί αργότερα σε άλλο νομοσχέδιο.

Σε ανακοίνωσή της το απόγευμα της Δευτέρας η ΑΔΕΔΥ καταδίκαζε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φέρει εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία στον συνδικαλιστικό νόμο, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα».

«Η σπουδή της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιδημοκρατικών, αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, προδίδει την προσπάθειά της να αποφύγει όσο μπορεί την οργή του κόσμου της εργασίας και την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων», ανέφερε η τριτοβάθμια Ένωση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το ΠΑΜΕ έκανε λόγο για κυβέρνηση-δορυφόρο «του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων» που κατέθεσε «σαν το λαγό το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, της ωμής παρέμβασης με νόμο στα συνδικάτα».

Τα συνδικάτα ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 14ης Δεκέμβρη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter