Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα – Ποια εξαιρούνται – Δεν ισχύουν οι φήμες για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας

Δεν ισχύουν οι φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ανακοίνωσε στο μπρίφινγκ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, η οποία πρόσθεσε ότι οι φήμες επιτείνουν την σύγχυση, και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα από όλους και κυρίως από εκείνους που έχουν την ευθύνη για την ενημέρωση των πολιτών.

Η κ. Πελώνη είπε ακόμη ότι θα εξετάζονται σταδιακά τα μέτρα περιορισμού. Στο πλαίσιο αυτό επεκτείνονται τα μέτρα σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Από τα επιπλέον μέτρα εξαιρούνται Σούπερ Μάρκετ και καταστήματα στην αλυσίδα τροφίμων, Φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η απόφαση για επέκταση των μέτρων προέκυψε, είπε η κ. Πελώνη, από την διασπορά των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς επίσης και από το ότι δεν ακολουθήθηκαν τα μέτρα από τους ιδιώτες, όπως πχ στις παραλίες και στα χιονοδρομικά κέντρα.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, του ζήτησε μέτρα αυτοπεριορισμού στις λειτουργίες των εκκλησιών. Η κυβέρνηση περιμένει και από την Ορθόδοξη Εκκλησία και από τα άλλα δόγματα να πάρουν μέτρα.

Παράλληλα από τη ΕΕ και από το Eurogroup η κυβέρνηση ζητά να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και να υπάρξει αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης οι δαπάνες για την στήριξη της δημόσιας υγείας αλλά και όσων πλήττονται να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Διαβάστε επίσης: Να κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, λαϊκές και εκκλησίες ζητά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Μέτρα και για τις εκκλησίες εξετάζει η κυβέρνηση

Τα περαιτέρω απαγορευτικά μέτρα θα εξειδικευτούν σήμερα, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη και πρόσθεσε ότι δεν θα κλείσουν τα συνεργεία αυτοκινήτων και τα πρατήρια καυσίμων.

Για την αισχροκέρδεια, είπε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα στα είδη υγιεινής και στα τρόφιμα. Πάντως, συνέχισε, έχουν βγει συνεργεία ελέγχου και εξετάζονται μέτρα για όσους θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Η καραντίνα αφορά όλους όσους έρχονται στην ελληνική επικράτεια, είπε η κ. Πελώνη. Ο πρωθυπουργός έχει υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό όπως και η οικογένειά του.

Για την Εκκλησία, η κ. Πελώνη είπε “ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την περασμένη Παρασκευή, του ζήτησε να ληφθούν μέτρα, αναμένουμε τις αποφάσεις τις Ιεραρχίας της Εκκλησίας, θα κάνουμε ότι χρειαστεί”.

Για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είπε ότι από την πλευρά του πρωθυπουργού η ενημέρωση θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Διαβάστε επίσης

Διευρύνεται το ωράριο στα super market – Μέτρα αποφυγής συνωστισμού

Ετικέτες