Κλιμακώνεται η ένταση στο Κόσοβο: Σε πολεμικό συναγερμό ο σερβικός στρατός

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κόσοβο: Σε πολεμικό συναγερμό ο σερβικός στρατός

Αυξάνεται για μία ακόμη φορά η επικίνδυνη ένταση στα διοκητικά όρια της Σερβικής Δημοκρατίας με το Κοσσυφοπέδιο μετά την απόφαση της κυβέρνησης του κοσσοβάρου πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι να προχωρήσει σταδιακά στην αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας των Σέρβων του κράτους που έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ, τις ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρκετούς τους συμμάχους τους.

Η κυβέρνηση του σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε απόψε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης τον στρατό, καθώς προηγουμένως οι κοσοβάρικες αρχές απαίτησαν από τους Σέρβους της περιοχής να αντικαταστήσουν τις πινακίδες τους με εκείνες που χρησιμοποιούν οι κοσσοβάροι αλβανοί.

Ο Κούρτι αγνόησε έτσι επιδεικτικά τις «νουθεσίες» αξιωματούχων σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες που του ζήτησαν να αναβάλλει για δέκα μήνες την εφαρμογή μίας απόφασης που έχει πάρει από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο σέρβος υπουργός Άμυνας, Μίλος Βούσεβιτς, αναφερόμενος απόψε στο θέμα, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς έθεσε το στρατό σε ετοιμότητα διευκρινίζοντας πως «δεν είμαστε έτοιμοι για πόλεμο» αλλά «πρέπει να μην είμαστε και απροετοίμαστοι». Ο ίδιος στη συνέχεια πρότεινε την επίλυση του ζητήματος μέσω περισσότερου «διαλόγου».

Η ένταση εν γένει εδράζεται στην απόσχιση του Κοσόβου από τη Γιουγκοσλαβία το 1998 και στους συνακόλουθους νατοϊκούς βομβαρδισμούς που ισοπέδωσαν τη Σερβία το 1999. Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και η ηττημένη Σερβία αναζητώντας μια νέα ισορροπία στα Βαλκάνια υπέγραψε το 2013 μαζί με τη κοσοβάρικη κυβέρνηση τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η τελευταία αποσκοπούσε στη κανονικοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εντούτοις, το 2022 η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφασίζοντας να επιβάλλει ομοιόμορφες πινακίδες σε όλη την επικράτεια του, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, αφού οι Σέρβοι που κατοικούν στα βόρεια δεν αποδέχονται τις αποφάσεις της Πρίστινας και αναγνωρίζουν τη κυβέρνηση στο Βελιγράδι ως τη νόμιμη εκπρόσωπο τους. Μάλιστα, τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο στις αρχές Αυγούστου όταν κινητοποιήθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις και των δύο πλευρών.

Πηγή: Εuronews, BBC

Διαβάστε επίσης:

Κόσοβο: Ξεκίνησε η αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων – Σε τέσσερα στάδια το μέτρο

Γιατί η Σερβία «στριμώχνεται» στο Κόσοβο

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter