Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία: Κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία: Κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Τραβάει συνεχώς το σχοινί η Άγκυρα η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη, στο πλαίσιο της πρόσφατης διμερούς συμφωνίας που σύναψαν οι δύο χώρες.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο περιγράφονται αναλυτικά τα θαλάσσια σημεία, εντός των οποίων καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης.

Η κατάθεση των συντεταγμένων έρχεται μία ημέρα, μετά την πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ στις ελληνικές επιστολές, στις οποίες η συμφωνία περιγράφεται ως «παράνομη».

Διαβάστε επίσης: Προκλητικός Ντονμέζ: Καμία γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της Άγκυρας

«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ θέλοντας να κρατήσει μια ουδέτερη στάση πάνω στο ζήτημα.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών», πρόσθεσε.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα». «Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά» είπε.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου.

Στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, βέβαια, εντείνεται η διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για τη διεθνή καταδίκη της πρόσφατης συμφωνίας. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής αναμένοντας η ΕΕ να πάρει συγκεκριμένη θέση πάνω στο ζήτημα στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα στην Τουρκία.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Πέμπτης και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter