Κοινό το αδίκημα, αλλά «άλλο ο Πάτσης, άλλο ο Μητσοτάκης» για το Μαξίμου

Κοινό το αδίκημα, αλλά «άλλο ο Πάτσης, άλλο ο Μητσοτάκης» για το Μαξίμου

Πίσω από το δάχτυλό του εξακολουθεί να κρύβεται το Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση του -πρώην πλέον- «γαλάζιου βουλευτή», Ανδρέα Πάτση και την εξωφρενική ταύτιση της υπόθεσης για την οποία διώκεται με αυτήν του πρωθυπουργού.

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη Δευτέρα, ο Ανδρέας Πάτσης αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για το αδίκημα της συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως και δια παρένθετου προσώπου, κατ’ εξακολούθηση, διώκεται μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Πάτσης. Όπως έχει αναδείξει σε σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων το Documento, πρόκειται για το ίδιο αδίκημα που τελεί εδώ και χρόνια ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, τους οποίους όμως έχει καθαρίσει –όπως αρχικά είχε πράξει και με τον Ανδρέα Πάτση- η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Το θέμα θέσαμε την Πέμπτη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με την αγωνία του να βγάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το ίδιο κάδρο με τον αποπεμφθέντα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να είναι έκδηλη στην απάντησή του.

«Ο κ. Πάτσης παραπέμφθηκε για δύο αδικήματα: Της ανακριβούς και ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, κατ’ εξακολούθηση και της συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως και δια παρένθετου προσώπου, κατ’ εξακολούθηση. Στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες είχε αρχειοθετηθεί. Στην ίδια συνεδρίαση ανωνυμοποιημένα, είχε αρχειοθετηθεί και αντίστοιχη περίπτωση του κ. Μητσοτάκη. Πως γίνεται ο πρώην βουλευτής σας να διώκεται, ενώ ο Πρωθυπουργός να μένει στο απυρόβλητο;» ρωτήσαμε τον Γιάννη Οικονόμου, που σε αυτή την περίπτωση επεφύλασσε μία λακωνικότατη δήλωση.

«Δεν έχουν καμία σχέση οι δύο υποθέσεις, απολύτως» απάντησε κοφτά, δίχως την παραμικρή εξήγηση στο ερώτημα που διαφέρουν οι δύο περιπτώσεις.

Οι δύο περιπτώσεις όμως είναι κάθε άλλο παρά διαφορετικές. Το αδίκημα για το οποίο διώκεται ο ανεξάρτητος και πρώην «γαλάζιος» βουλευτής, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό το οποίο τελεί ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει επίσης το Documento, βάσει εγγράφων δημοσίων αναρτημένων στο γαλλικό Εμπορικό Μητρώο, στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 και όχι το 2016 –όπως είχε δηλώσει ψευδώς το πρωθυπουργικό ζεύγος στο πόθεν έσχες– μεταβιβάστηκαν μετοχές που κατείχαν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο αδερφός της Γιώργος Παπαζήσης στην εταιρεία SCI Personal Ventures. Οι μετοχές τους –πλην μίας που παρέμεινε στην κατοχή του Γιώργου Παπαζήση– μεταβιβάστηκαν στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση των μετοχών και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της.

Στη δήλωση πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους για το 2016 (φορολογικό έτος 2015) εμφανίζεται η εταιρική συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures. Στη δήλωση πόθεν έσχες του 2017 (φορολογικό έτος 2016) το πρωθυπουργικό ζεύγος δηλώνει ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το 95% των μετοχών που διέθετε στην SCI Personal Ventures. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2018 (φορολογικό έτος 2017) η επίμαχη εταιρική συμμετοχή της συζύγου του πρωθυπουργού εξαφανίζεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη δήλωση πόθεν έσχες που κατατέθηκε την επόμενη χρονιά.

Το γεγονός ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι παρέμενε μέτοχος στην εταιρεία έως τι 20 Δεκεμβρίου 2020 είναι παράνομο. Κι αυτό γιατί σύµφωνα µε το άρθρο 8, παρ. 1 του ν. 3113/2003, ο οποίος αφορά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κοµµάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές είναι ορισµένα µόνο από τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία «απαγορεύεται η συµµετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγµατική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε µε παρένθετα πρόσωπα». Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου, Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται µεταξύ άλλων «οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι». Άρα και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Άρα, παράνομο και το πρωθυπουργικό ζεύγος.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πάτσης διώκεται για το ίδιο αδίκημα που τελεί ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του

Πολάκης: «Μια παρέα Μητσοτάκης, Καϊλή, Πάτσης»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter