Ο Πάτσης διώκεται για το ίδιο αδίκημα που τελεί ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του

Ο Πάτσης διώκεται για το ίδιο αδίκημα που τελεί ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του

Για το αδίκημα της συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως και δια παρένθετου προσώπου, κατ’ εξακολούθηση, διώκεται μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Πάτσης. Πρόκειται για το ίδιο αδίκημα που τελεί εδώ και χρόνια ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, τους οποίους όμως έχει καθαρίσει –όπως αρχικά είχε πράξει και με τον Ανδρέα Πάτση- η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Την παράνομη συμμετοχή Πάτση σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό (όπως φυσικά και αυτή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι σε εταιρεία με έδρα στη Γαλλία) είχε αποκαλύψει το Documento, ήδη από τον Μάιο του 2020. Τότε, η εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι ο Ανδρέας Πάτσης δεν είχε δηλώσει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που αφορούσε την οικονομική κατάσταση του 2018, τη συμμετοχή του σε πέντε εταιρείες. Στο ίδιο δημοσίευμα αναγραφόταν επίσης ότι ο Ανδρέας Πάτσης συμμετείχε σε κυπριακές εταιρείες, γεγονός που απαγορεύεται βάσει νόμου. Τότε, η απάντηση του Ανδρέα Πάτση στο επίμαχο δημοσίευμα του Documento ήταν ότι θα κινηθεί νομικά, πράγμα το οποίο δεν έπραξε ασφαλώς ποτέ. Το ίδιο ακριβώς υπενθυμίζεται ότι έχει πράξει και η κυρία Γκραμπόφσκι.

Μάλιστα, ελάχιστες μέρες πριν από τη δημοσίευση του επίμαχου ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε υποβάλει αναφορά στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, αναφορικά με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση. Όπως χαρακτηριστικά αναγραφόταν στην επίμαχη αναφορά, «Από την έρευνα μου προέκυψε πως ο βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Πάτσης δεν έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του τις εταιρείες:

1) ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ.

2) ALL4TOURISM – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΚΙΝΗΤΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

3) ALL4SEA – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΚΑΦΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

4) LIQUIDATION SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

5) ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION SERVICES ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Ακόμη, ο κ. Πάτσης δεν έχει δηλώσει την επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ της κυπριακής εταιρείας του HORSELORD LTD στην εταιρεία αποκλειστικού σκοπού Lyktos Participations, η οποία είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Ίδιο αδίκημα με Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι

Το αδίκημα για το οποίο διώκεται ο ανεξάρτητος και πρώην «γαλάζιος» βουλευτής, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό το οποίο τελεί ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει επίσης το Documento, βάσει εγγράφων δημοσίων αναρτημένων στο γαλλικό Εμπορικό Μητρώο, στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 και όχι το 2016 –όπως είχε δηλώσει ψευδώς το πρωθυπουργικό ζεύγος στο πόθεν έσχες– μεταβιβάστηκαν μετοχές που κατείχαν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο αδερφός της Γιώργος Παπαζήσης στην εταιρεία SCI Personal Ventures. Οι μετοχές τους –πλην μίας που παρέμεινε στην κατοχή του Γιώργου Παπαζήση– μεταβιβάστηκαν στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση των μετοχών και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της.

Στη δήλωση πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους για το 2016 (φορολογικό έτος 2015) εμφανίζεται η εταιρική συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures. Στη δήλωση πόθεν έσχες του 2017 (φορολογικό έτος 2016) το πρωθυπουργικό ζεύγος δηλώνει ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το 95% των μετοχών που διέθετε στην SCI Personal Ventures. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2018 (φορολογικό έτος 2017) η επίμαχη εταιρική συμμετοχή της συζύγου του πρωθυπουργού εξαφανίζεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη δήλωση πόθεν έσχες που κατατέθηκε την επόμενη χρονιά.

Το γεγονός ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι παρέμενε μέτοχος στην εταιρεία έως τι 20 Δεκεμβρίου 2020 είναι παράνομο. Κι αυτό γιατί σύµφωνα µε το άρθρο 8, παρ. 1 του ν. 3113/2003, ο οποίος αφορά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κοµµάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές είναι ορισµένα µόνο από τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία «απαγορεύεται η συµµετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγµατική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε µε παρένθετα πρόσωπα». Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου, Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται µεταξύ άλλων «οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι». Άρα και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Άρα, παράνομο και το πρωθυπουργικό ζεύγος.

Διαβάστε επίσης:

Ποινική δίωξη στον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση – Οι αποκαλύψεις του Documento για το Πόθεν Έσχες

Πόθεν έσχες Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι: Ούτε γάτα, ούτε ζημιά με το σπίτι του Βολταίρου

«Πόθεν έσχες»: Ο Άδωνης πήγε να βγάλει «λάδι» τη Μαρέβα και…  βγήκε κουρεμένος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter