Κόκκαλης σε Βορίδη για το ψήφισμα των Τεμπών: «Λογοκρίνετε το αίτημα 1,5 εκατ. πολιτών»

Κόκκαλης σε Βορίδη για το ψήφισμα των Τεμπών: «Λογοκρίνετε το αίτημα 1,5 εκατ. πολιτών»

Για λογοκρισία κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ο Βασίλης Κόκκαλης κατά την απάντηση της Επίκαιρης Ερώτησής του για το ψήφισμα των Τεμπών από τον Μάκη Βορίδη, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- πως ο υπουργός Επικρατείας πετά την μπάλα στην κερκίδα.

«Μετά τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και την παρεμπόδιση της έρευνας, όπως κατήγγειλε η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, έφτασαν στο σημείο να λογοκρίνουν το αίτημα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών να καταθέσουν πρόταση νόμου. Ο κατήφορος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζεται» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή μετά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης.

Κατά την απάντησή του, ο Μάκης Βορίδης αντέτεινε πως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και της διαδικασίας άρσης της βουλευτικής ασυλίας απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση.

«Λογοκρίνετε αυτό το οποίο έχουν υπογράψει οι πολίτες» ανταπάντησε ο κ. Κόκκαλης, προσθέτοντας: «Δεν θα πείτε ούτε εσείς ούτε εγώ το ποια πρόταση νόμου θα καταθέσουν οι πολίτες. Κανένας μας εδώ μέσα δεν έχουμε το δικαίωμα να λογοκρίνουμε την πρόταση νόμου, την οποία ενάμιση εκατομμύριο πολίτες θέλουν να φέρουν.

»Ας την καταθέσουν, θα τους δώσετε το δικαίωμα να την καταθέσουν; Δώστε τους το δικαίωμα με τον εφαρμοστικό νόμο. Εσείς, όμως, τον ξεπερνάτε τον εφαρμοστικό νόμο και έρχεστε στην ουσία. Αφού θέλετε για την ουσία να σας απαντήσω. Πράγματι τυπικά δεν μπορεί να αναθεωρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, με την πρόταση νόμου. Μπορεί όμως να χρησιμεύσει ερμηνευτικά κύριε υπουργέ. Έχει ερμηνευτική αξία».

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης ανέφερε γενικά και αόριστα ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για να μπορεί να τεθεί σε ισχύ η πρόβλεψη του Συντάγματος να αποκτούν νομοθετική υπόσταση αντίστοιχες πρωτοβουλίες πολιτών, όπως το ψήφισμα για τα Τέμπη. «Θα εκδηλωθεί νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης:

Ντόμινο εξελίξεων μετά την απόσυρση Ασημακοπούλου: Αποπέμπονται ο ΓΓ του υπ. Εσωτερικών και ο γραμματέας αποδήμων της ΝΔ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter