Κολομβία: Εννέα στρατιώτες νεκροί μετά από σύγκρουση με αντάρτες του ELN

Κολομβία: Εννέα στρατιώτες νεκροί μετά από σύγκρουση με αντάρτες του ELN

Εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Κολομβία, σε επίθεση, που οι πρώτες πηγές δείχνουν πως έγινε από αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), ο οποίος αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Μπογκοτά.

«Ενημερωθήκαμε για τον θάνατο εννέα στρατιωτών μας» στην τοποθεσία Ελ Κάρμεν, στην επαρχία Νόρτε δε Σανταντέρ, ανακοίνωσε ο στρατός, αποδίδοντας την επίθεση στον ELN.

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της Νόρτε δε Σανταντέρ, μιας περιφέρειας που συνορεύει με τη Βενεζουέλα, άλλοι οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Σε μια πρώτη του ανάρτηση στο Twitter ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, καταδίκασε δριμύτατα την επίθεση, χωρίς να κάνει ρητή αναφορά στον ELN. Οι στρατιώτες ήταν τα θύματα «εκείνων που σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την ειρήνη και τον λαό», αρκέστηκε να δηλώσει, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι επτά από τους νεκρούς ήταν φαντάροι που κάναν τη θητεία τους και οι υπόλοιποι δύο ήταν υπαξιωματικοί.

Οι γκεβαριστές αντάρτες του ELN και η κυβέρνηση της Κολομβίας έχουν ξεκινήσει συνομιλίες από τον περασμένο Νοέμβριο σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος σε σχεδόν έξι δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης. Στις 10 Μαρτίου οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που έγινε στο Μεξικό.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών η κυβέρνηση απέδωσε στον ELN το καθεστώς της «ένοπλης ανταρτικής πολιτικής οργάνωσης», ένας χαρακτηρισμός που χαιρετίστηκε από τους αντάρτες, καθώς τον θεωρούσαν αναγκαίο για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει στην Κούβα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία.

Διαβάστε επίσης:

Κολομβία: Διαψεύδουν οι αντάρτες του ELN τη συμφωνία για εξάμηνη κατάπαυση του πυρός

Κολομβία: αιματηρή επίθεση ανταρτών ELN στη Μπογκοτά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter