Κομισιόν: Η πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση της Gazprom για επ’ αόριστον κλείσιμο του Nord Stream

Κομισιόν: Η πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση της Gazprom για επ’ αόριστον κλείσιμο του Nord Stream

Μέσω Twitter ήρθε το πρώτο σχόλιο από την Κομισιόν, στον απόηχο της απόφασης της Gazprom να διακόψει επ’ αόριστον τη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω Nord Stream επικαλούμενη διαρροές και τεχνική φύσεως προβλήματα.

«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» τονίζει ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters οι Βρυξέλλες πρόκειται να παρουσιάσουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το σχέδιο ενός νέου οργάνου, στόχος του οποίου θα είναι να προστατεύει την εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση κρίσης και, αν χρειαστεί, να αναγκάζει τους παραγωγούς προϊόντων στρατηγικής σημασίας να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα την Ευρώπη.

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν ελλείψεις σε αγαθά κρίσιμης σημασίας οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στις βιομηχανίες να δίνουν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές παραγγελίες και όχι στις κινεζικές ή τις αμερικανικές, υπό την απειλή προστίμων, σύμφωνα με ένα έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μέτρο αυτό, που βασίζεται στους κανόνες οι οποίοι ισχύουν ήδη στις ΗΠΑ, θεωρείται ως ένα όπλο «αντιποίνων» που η ΕΕ θα προτιμούσε να μην χρησιμοποιήσει, εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή. Η βασική ιδέα είναι να αποθαρρυνθούν τρίτες χώρες από το να μπλοκάρουν τις εξαγωγές στρατηγικών προϊόντων προς την Ευρώπη, όπως οι ΗΠΑ που είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων για την Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί στις 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε μια άλλη πηγή. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες μέλη, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες, ενδεχομένως και έναν χρόνο.

Πηγή: koutipandoras.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Η Gazprom κλείνει επ’ αόριστον τον αγωγό Nord Stream – Πραγματοποιεί τις απειλές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter